Mycket kvar att välja på. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Höstvärme sänkte klädförsäljningen

Kläd- och skohandeln i Sverige minskade i september. Det visar blixtindex från Svensk handel. Det vackra vädret sägs vara en förklaring till nedgången.

– Det är ju lätt hänt i den här branschen och i de flesta andra branscher att man skyller på vädret, men i det här fallet så skulle jag nog vilja påstå att det alltid är svårt att få igång en höstförsäljning när vi har så skönt sommarväder som vi hade, säger Mikael Sandström som är branschordförande i Svensk Handel Stil.

– Det kommer att ta igen sig i oktober, och gör det inte det, då är det nog säkerligen någon annan förklaring än vädret, säger han.

Vad skulle det vara för förklaring då?

– Då får vi nog börja fundera på om vi kommer att ha problem med att konjunkturen återhämtar sig, och att konsumtionen kanske inte kommer att ta den fart som många trodde att den skulle göra, säger Mikael Sandström.

Det var svaga siffror som kom i dag. Klädhandelns omsättning minskade med 1,9 procent i september och skohandeln sjönk med 1,4 procent.

Det var andra månaden i rad som försäljningen minskade.

Sett över hela perioden från januari till september så har klädhandeln backat med 0,6 procent i år, och skohandeln har ökat svagt med 0,1 procent.

Att detaljhandeln har gått sämre nu under augusti och september syntes också när klädjätten H&M presenterade sin senaste kvartalsrapport. H&M:s försäljningssiffror för augusti var en besvikelse. Försäljningen i jämförbara butiker världen över minskade med 11 procent.

Förklaringen då var lågkonjunkturen, stora reor bland konkurrenterna och det vackra vädret. Också H&M varnade för en svag september månad.

– Det är en vecka kvar av september, och vi kommer att släppa septembersiffrorna den 15 oktober. Men det har varit varmt i augusti och september, det stämmer, sa H&M:s vd Karl-Johan Persson då.


Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".