Nobelkommitténs val av Obama som fredspristagare har fått både ris och ros från omvärlden. Foto: Gerald Herbert/Scanpix.
Fredspris till USA-president

Obama förvånad och ödmjuk till priset

USA:s president Barack Obama var liksom många andra i dag mycket överraskad över att han har blivit tilldelad Nobels fredspris för 2009.

– Jag är överraskad och jag känner stor ödmjukhet, sa president Barack Obama i ett kort framträdande i Vita husets rosenträdgård i Washington.

– Ärligt talat vet jag inte om jag förtjänar fredspriset, sa Obama.

Obama sa att han ser priset som en uppmaning till handling, en uppmaning om att tillsammans med andra länder försöka bygga en bättre värld.

Barack Obama får priset för sina ansträngningar att stärka internationell diplomati och för att han ger hopp om en bättre framtid, säger norska Nobelkommittén i sin motivering.

Att barack Obama får priset efter mindre än nio månader i Vita huset har lett till förvåning och debatt. Kritikerna undrar om han verkligen har gjort tillräckligt för att motivera ett fredspris.

Obama har nått konkreta resultat bland annat när det gäller nedrustningen av robotskölden i Östeuropa, men det går trögt i samtalen med Nordkorea och Iran om länders kärnenergiprogram. Han kommer inte att kunna stänga Guantánamo-lägret i januari som planerat. Framförallt är USA inblandat i två krig i Irak och Afghanistan.

I eftermiddag håller Obama ett möte med försvarsminister Robert Gates om att utöka krigsinsatsen ännu mer, och skicka fler soldater till Afghanistan.

Kritikerna menar att resultaten på det utrikespolitiska området inte är tillräckliga, och att fredspriset nu innebär att Obama får medalj innan han har gått i mål.

Att Obama belönas med fredspriset är också ett tecken på hur populär han är i omvärlden, inte minst i Europa, men det är inget som nödvändigtvis ger några politiska poäng bland konservativa motståndare på hemmaplan i USA.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Barack Obama kommer att resa till Oslo i december för att ta emot sitt Nobelpris, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg efter att ha pratat med Obama i telefon.

Obama sa att han ser fram emot att komma till Oslo och ta emot priset som delas ut den 10:e december.

Barack Obama kommer att skänka bort prispengarna, nära tio miljoner kronor, till välgörande ändamål, uppger en talesman för Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".