Lettlands regering i krismöte

På måndag skall regeringen i Lettland samlas till ett extra möte för att diskutera hur man skall hantera den hårda kritik som har riktats mot landets sätt att sköta ekonomin.

Inte minst Sverige har kritiserat Lettland för att strunta i överenskommelsen om budgetsanering som ett villkor för att få internationell hjälp.

Nu måste vi ta tag i plan B, sa premiärminister Valdis Dombrovski i onsdags när han kom tillbaka från Sverige där både finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt hade klagat över att Lettland inte tänker följa de krav som Internationella valutafonden, EU och också Sverige ställer för att låna Lettland drygt 75 miljarder kronor.

Plan B innebär bland annat att man, för att öka inkomsterna, sannolikt gör ett nytt försök att introducera den fastighetsskatt som det lettiska parlamentet gav tummen ner tidigare i höst.

Lettland måste dra ner nästa års budget med omkring sju och halv miljarder kronor för att kunna kvittera ut de pengar som skall hjälpa landet att komma ur den svåra ekonomiska kris som har drabbat letterna.

Regeringen tycker att det kravet är för hårt, att man då måste skära så mycket i det sociala systemet att det hotar att utlösa oroligheter och kravaller som i Riga i januari i år.

Redan har löner och pensioner och andra bidrag sänkts och skatter höjts. Förtroendet för landets politiker kan knappast bli lägre än i dag.

Det är den verklighet som regeringen står inför när den nu skall försöka blidka omvärldens kritik. Enligt premiärminister Dombrovski kan man inte försätta landet i en situation där det internationella stödpaketet dras tillbaka.

Därför måste statens utgifter minska och inkomsterna öka. Det kommer att drabba de redan hårt prövade hushållen.

För att ändå underlätta för dem diskuterar Lettlands regering att införa en lag som sätter ett tak för hur mycket man skall tvingas betala tillbaka på ett bostadslån. Om banken tar tillbaka en bostad måste den ordna en ny åt låntagaren, något som kommer att slå mot de svenska bankerna i Lettland och också kritiserats hårt av finansmarknadsminister Mats Odell.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".