Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Drogen levereras i knippen.

Rekordstora beslag av drogen kat

Handeln med drogen kat omsätter uppemot 800 miljoner kronor om året i Sverige och Norge och tullens beslag ökar kraftigt, visar en kartläggning som tullverket har gjort.

Växten kat tillhör samma grupp av centralstimulerande droger som amfetamin och kokain, men det är en färskvara, säger Lars Hansson, tullens narkotikaexpert.

– Det smugglas väldigt snabbt från Kenya till Holland och sedan för vidare transport mot Skandinavien, främst då Sverige och Norge, säger Lars Hansson.

Fem olika nätverk står bakom katsmugglingen till Sverige och Norge. Varje tisdag och torsdag landar flygplan lastade med flera ton kat på flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam, från Kenya till den svenska drogmarknaden på under 24 timmar.

– Man har utarbetat en logistik genom åren som gör att det är en effektiv organisation som står bakom det här. Man jobbar nästan som etablerade fackföretag, säger Lars Hansson.

Kat är en färskvara och nätverken är därför beroende av snabba transporter och de snabba transporterna möjliggörs av att kat inte är olagligt i Holland. Det är först när drogen förs in i Sverige som det blir smuggling. I Holland räknas kat som en vanlig vara och skall förtullas.

– Ja, i Holland uppskattar man ungefär tio miljoner euro i avgifter till staten, säger Lars Hansson.

Uppemot 800 ton kat smugglas varje år till Sverige och Norge. Stora partier körs i lastbilar från Holland till Danmark där partierna delas upp.

Sedan körs de mindre partierna på några hundra kilo över Öresundsbron i personbilar, oftast två och två där en bil är tom för att lura tullen.

Hittills i år har tullen slagit rekord i katbeslag och är nu uppe i över sju ton. Vinsten för de som smugglar kat ligger enligt tullen på runt en halv miljard kronor om året.

– Det är ju så att narkotika och vapenhandel går hand i hand. Man säljer många gånger narkotika för att kunna finansiera inköpet av vapen som sedan i sin tur kanske många gånger kan förknippas med till exempel terrorism och inbördeskrig och liknande, säger Lars Hansson.

Det är främst somaliska män i Sverige och Norge som missbrukar kat.

– Kvinnorna och barnen i de här familjerna där man har problem med katmissbruk lider ofantligt. Misshandel, kvinnomisshandel, barnmisshandel. Det får oerhörda konsekvenser socialt, säger Lars Hansson, nationell tullspecialist på narkotika.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".