Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix.

Många unga sexbrottslingar återfaller

Flera av de ungdomar som misstänkts för sexualbrott och som socialtjänsten inte har utrett eller givit någon åtgärd har fortsatt att begå grova övergrepp mot både barn och jämnåriga.

Cecilia Kjellgren är socionom och har doktorerat vid Lunds Universitet, avdelningen för barn- och ungdomspsykiatri, och har gjort en uppföljning av ungdomar som har begått sexualbrott.

– De flesta av de här ungdomarna i det här materialet har begått övergrepp mot barn. De som har återfallit har återgått till att begå övergrepp mot andra, nya barn eller mot jämnåriga.

Är det allvarliga övergrepp?

– Det handlar inte om bagatellartade handlingar, utan att man har begått våldtäkter eller haft penetrerande sex med ett offer, så det är allvarliga handlingar.

Som Ekot tidigare i dag berättat så väljer socialtjänsten att inte utreda eller ge ungdomar som misstänks för sexbrott någon insats i en femtedel av de fall man får kännedom om. Det här visar en granskning som P1:s program Generation Z har gjort.

Cecilia Kjellgren har gjort en uppföljning av 39 ungdomar som tidigare har begått övergrepp och där 60 procent inte har fått någon insats av socialtjänsten. Det visar sig att flera av ungdomarna har begått nya övergrepp.

En kille som hade bedömts behöva hjälp hade väntat i flera år på att någon skulle höra av sig.

– En av de här unga männen som jag träffade blev bedömd som i högrisk för att hamna i återfall och fick veta det också i samband med bedömningen - men han fick ingen fortsatt hjälp. När jag träffade honom sa han ”egentligen har jag väntat på att någon skulle komma och prata med mig om sex, men nu har det gått rätt så många år sedan dess”. Det hade säkert gått sex-sju år. Det är en ung person som har blivit övergiven med sina problem och också återfallit till sexualbrott, säger Cecilia Kjellgren, socionom som har doktorerat vid Lunds Universitet

Var det grova brott han hade begått?

– Ja, våldtäkt.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".