Däck lagade med sprej kan explodera

Så kallade reservhjul på burk, sprejer som används när ett däck blivit punkterat, kan få däcken att explodera eller börja brinna kraftigt, visar ett test som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort.

Två dödsolyckor där sprejlagade däck varit inblandade har inträffat och MSB lät därför tre däck som lagats med sprej utsättas för brand. Två av däcken exploderade och från det tredje slog en meterhög låga upp, skriver Sydsvenskan.

Däcken kan även innebära livsfara för de som arbetar på verkstäder, då svetslågor kan komma nära däcken.

Svensk bilhandel rekommenderar sina medlemmar att inte sälja sprejerna. Enligt MSB finns det sprejer som inte innehåller explosiv gasol (propan/gasol), och de ska inte vara farliga. Men de sprejer som innehåller gasol avråder MSB från.

Marianne Runhage, som är handläggare till tillsynsenheten på MSB, hade i går ett första möte om punkteringssprejerna.

– I första hand vill vi ha frivilliga åtgärder från importörerna och inte behöva visa musklerna, men vi har möjlighet att vidta kraftfulla åtgärder enligt produktsäkerhetslagen med förbud eller föreläggande, säger Marianne Runhage till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".