Barack Obama utanför Vita Huset på fredagen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.
Fredspriset till Barack Obama

Kritik från både vänster och höger i USA

Uppdaterad: 10:13
Gratulationer och hård kritik - reaktionerna i USA är blandade dagen efter tillkännagivandet om att president Barack Obama får Nobels fredspris. Många av Obamas motståndare kritiserar Nobelkommittén för att ha valt pristagare på politiska grunder.

– Det är fånigt att ge fredspriset till Obama, menar konservative kommentatorn Pat Buchanan. De älskar väl det här i Europa, men vanliga amerikaner förstår inte varför presidenten ska få fredspris, sa Buchanan till MSNBC.

Liknande kritik hörs från flera konservativa politiker efter Nobelkommitténs besked.

Det republikanska partiets ordförande Michael Steele säger att Barack Obama har stjärnstatus, men inte åstadkommit några riktiga förändringar som motiverar ett fredspris.

Andra ledande republikaner är mer diplomatiska. Senator John McCain gratulerade Barack Obama till priset, men sa till tv-bolaget CNN att han blev förvånad över Nobelkommitténs val.

Att Obama får fredspriset efter mindre än nio månader som president, och samtidigt som USA är inblandat i två krig, väcker kritik både från höger och vänster.

Med sådana vänner som Nobelkommittén så behöver Obama inga fiender, sa en kommentaror.

Obama själv verkade i går försöka avväpna kritikerna genom att säga att han inte förtjänar fredspriset och att han ser det som en uppmaning till handling.

Enligt Nobelkommitténs motivering har Obama stärkt internationell diplomati, och liberala debattören David Corn på tidskriften Mother Jones håller med. De konservativa kanske inte gillar Obamas nya inriktning, men det gör resten av världen, hävdade Corn i MSNBC.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".