Sämre ekonomi bland kommuner 2010

Nästan hälften av landets kommuner räknar med underskott i sin budget i år. Nästa år räknar var tredje kommun med att ekonomin blir dålig eller mycket dålig, visar en enkät bland landets kommuner som Ekot gjort.

Finspångs kommun har liksom många andra kommuner tvingats dra åt svångremmen. Besparingar pågår och mer av den varan blir det även nästa år.

– Vi har gått igenom ett stålbad under 2009, vi har fått igenom en besparing på 33 miljoner kronor som vi lyckats genomföra. Det har inneburit varsel och 17 personer har blivit uppsagda, säger Denny Lawroth, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Finspång.

Av landets 290 kommuner har 220, nästan 75 procent, svarat på Ekots enkät om den egna ekonomiska situationen och hur de ser på framtiden. 

Svaren visar att nästan hälften, eller 45 procent, räknar med ett underskott det här året.

För nästa år har regeringen lovat kommunerna sju miljarder i extra tillskott, det kommer att lätta något på bördan i många kommuner.

Ändå är det svårt att se någon riktig optimism inför framtiden, 32 procent av kommunerna säger att budgeten inför nästa år ser ut att bli dålig eller till och med mycket dålig.

Bland de mest pessimistiska kommunerna finns Kalix, Vansbro, Heby, Storfors, Öckerö och Askersund.

Men det är stora skillnader mellan kommunerna. Några kommuner räknar med att kunna visa ett överskott i år som är högre än de tidigare kalkylerna, bland annat i Ängelholm, Staffanstorp och i Linköping.

Lisen Elowson Tostning
lisen.elowson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Research:
Victoria Gaunitz
Victoria.gaunitz@sr.se

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Så här svarade kommunerna

Hur ser budgeten ut 2010?

Mycket bra 2 procent
Bra 15 procent
Okej 51 procent
Dålig 28 procent
Mycket dålig 4 procent

Cirka 75 procent av landets 290 kommuner svarade på Ekots enkät.

Källa: SR Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".