Kanske mer i pant på tomburken

Om ett år går försvinner 50-öringarna i Sverige. Frågan är då vad som händer med panten på tomburkar. Återvinningssystemet ger ju sedan länge 50 öre i pant på burkarna.

Handeln och de svenska bryggerierna har ännu inte bestämt om panten för burkarna ska höjas till en krona eller inte. Men det borde den, tycker Klas som pantar tomburkar i en matbutik i Stockholm.

– Det är som med inflationen. 50 öre är inte värt någonting utan en krona är som en 50-öring i dag, tycker jag, säger Klas.

Panten för en tomburk har varit 50 öre i 20 år nu i Sverige. Men frågan är vad som händer med panten när 50-öringarna försvinner den 1:a oktober nästa år.

Ska panten höjas till en krona och om inte, hur ska kunderna få igen panten för bara enstaka burkar? Svaret verkar dra ut på tiden. Handeln och de svenska bryggerierna som äger frågan har nämligen en del problem att fundera över först.

Att höja panten innebär miljonkostnader för att ställa om alla automater som finns i Sverige, och i vissa fall också byta ut dem helt.

Paul Bergqvist, ordförande i styrelsen för Returpack, som ägs av handeln och bryggerierna gemensamt, menar dessutom att en höjning av panten kan leda till att fler svenskar köper alkohol över gränserna.

– Gränshandeln har ingen pant överhuvudtaget. Eftersom vi då eventuellt skulle höja panten i Sverige så skulle kostnaden för en burk köpt i Systembolaget kanske öka. Därmed skulle det driva ytterligare volymer till gränshandeln, vilket ur flera perspektiv vore olyckligt, säger Paul Bergqvist.

Om panten inte höjs innebär det stora kostnader för handlarna som då tvingas runda upp panten för udda antal burkar till närmaste krona. Det säger Thomas Svaton vd för branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

– Det är någonting som vi gärna vill undvika.

Ni förlorar pengar på det?

– Ja, man vill ju inte betala ut mer än vad man har fått in. En handlare, tror jag, ogärna ser att vi ligger kvar på 50 öre.

Thomas Svaton säger också att ett besked i frågan väntas komma runt årsskiftet.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".