Svenskarna i Pakistan frigivna

Uppdaterad: 12:54
Samtliga fyra svenskar som suttit gripna i Pakistan har släppts och är på väg till Sverige, uppger UD. De lämnade Pakistan vid 10-tiden svensk tid.

Alla de svenskar som har suttit gripna i Pakistan har släppts fria. Det bekräftar Kent Öberg på Utrikesdepartementets pressjour.

Svenskarna sitter redan på ett flygplan på väg till Sverige och eftersom de är släppta utgår UD från att alla brottsmisstankar mot dem är avskrivna.

Bland de som suttit gripna finns Mehdi Ghezali som tidigare har suttit på Guantanamo-lägret.

Mehdi Ghezalis advokat Anton Strand säger till Ekot att frisläppandet beror på att det inte funnits bevis.

– Pakistanska myndigheten har tidigare indikerat de inte haft några misstankar om någon allvarligare brottslighet så frisläppandet ligger helt i linje med detta, säger Strand till Ekot.

Även från UD säger man att frisläppandet med sannolikhet visar att de gripna varit oskyldiga.

– De har ju fattat det här beslutet och därmed har de väl ansett att det inte funnits skäl att hålla dem längre, säger Cecilia Juhlin, chef för UD:s pressenhet.

Kommer man från svensk sida att undersöka om det begåtts eventuella brott?

– Jag kan inte kommentera vad vi har haft för dialog med Pakistan. De är frisläppta och reser nu hem som fria svenska medborgare. Vi har följt dem till flygplatsen i Islamabad och därmed upphör vårt ansvar, säger Cecilia Juhlin. Svenskarna ska dock enligt UD efter omständigheterna må bra.

Utrikesminister Carl Bildt låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill kommentera att svenskarna släppts. Enligt Bildt är det ett konsulärt ärende som nu är avslutat.

De fyra; 30-årige Mehdi Ghezali, en 28-årig man, en 19-årig kvinna och ett tvåårigt barn, greps i provinsen Punjab den 28 augusti när de tillsammans med ett antal ryssar och turkar var på väg till det konfliktdrabbade området Waziristan, nära gränsen mot Afghanistan.

Polisen misstänkte att de var på väg att träffa terrorister. Ghezali själv sade i förhör att gruppen var på väg till ett väckelsemöte i staden Lahore.

Det var inte förrän den 14 september som UD formellt bekräftade att Ghezali hade gripits i Pakistan.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".