Socialtjänsten känner bara till en tiondel av de ungdomar som begår övergrepp. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Unga sexbrottslingar utreds inte

Vart femte fall av sexuella övergrepp som begåtts av tonåringar utreds inte av socialtjänsten som också ska göra det vid sidan av polisen. Det visar en granskning som P1:s Generation Z gjort.

Tessan är en av de tonårstjejer som utsatts för våldtäkt, och hon berättar:

– Jag sa att inte ville. Jag stoppade honom och sa nej jag vill inte mer. Då drog han mig i håret och sa: Jo, älskling fem minuter till. Han var ju tio gånger starkare än mig och jag vet ju inte om han hade en kniv.

Tessan är en av de tjejer som utsatts för grova sexuella övergrepp det senaste året. Att socialtjänsten känner till bara en tiondel av de ungdomar som begår övergrepp är känt sedan tidigare, men vad händer med de misstänkta förövare man trots allt får kännedom om?

För att få reda på det skickade P1:s program Generation Z ut en enkät till 1 500 personer runt om i landet som handlägger misstänkta tonårsförövare. Vi fick 940 svar.

Vi ställde bland annat frågan om socialtjänsten inlett någon utredning med anledning av de misstänkta övergreppen. Det hade man gjort i 80 procent av fallen. Men i en femtedel valde socialtjänsten alltså att inte gå vidare med misstankarna.

Det finns till och med fall i vår granskning där förövaren misstänks för upprepade sexuella övergrepp, men där socialtjänsten ändå valt att inte inleda någon utredning.

– Jag tycker att det är ett svek mot unga människor. Jag tänker särskilt då på dem som man vet har begått övergrepp mot flera olika offer, säger Cecilia Kjellgren, socionom och forskare vid Lunds universitet.

Cecilia Kjellgren ifrågasätter att de här ungdomarna inte utreds.

– Socialtjänsten borde se att det är fråga om högriskpersoner och att de är värda att satsa pengar på för att förebygga att de begår fler sexuella övergrepp. Att inte göra det är ett svek mot den individen, och också ett jättestort svek mot barn som kan bli potentiella offer, säger Cecilia Kjellgren. 

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".