Är dollarns tid förbi? En brittisk tidning hävdar att flera nyckelländer haft hemliga möten om att ersätta dollarn som världsvaluta. Arkivfoto: Scanpix.

Dollarns tid som världsvaluta hotad

Den amerikanska dollarns dagar som den dominerande världsvalutan tycks vara räknade. I veckan som gått har dollarn ytterligare tappat i värde och intresset för att handla med den svalnar.

Detta bland annat efter nyheten om att en rad oljeproducerande stater i hemlighet sägs ha diskuterat att ersätta dollarn i handeln med olja. Harry Flam, Professor i internationell ekonomi vid Stockholms Universitet, är inte förvånad över de senaste uppgifterna.

– Tidigare var dollarn mycket mer dominerande som världsvaluta och många av de oljeexporterande länderna en stor import. Större delen av importen kommer inte från USA utan från Europa och Asien. Om de får betala i andra valutor än dollar så ligger det också i deras intresse att få sälja i andra valutor. Förändringen borde egentligen ha kommit långt tidigare, det är lite konstigt att det tagit så lång tid.

Det var den brittiska tidningen Independent som i veckan hävdade att arabländerna runt Persiska viken haft hemliga möten med Kina, Ryssland, Japan och Frankrike. Parterna ska ha diskuterat möjligheten att ersätta dollarn i oljehandeln med en valutakorg bestående av en rad andra mer bärkraftiga valutor.  Övergången skulle i så fall ske successivt inom en nioårsperiod. Independent namngav inte sina källor och sedermera har i stort sett de flesta av de berörda länderna kraftigt dementerat uppgifterna om att sådana hemliga möten ägt rum. Men trots dementierna har dollarn fortsatt att vara skakig och falla. 

Vad som är sant eller inte kring de påstådda hemliga mötena är svårt att avgöra.

Det man vet är att de oljerika länderna har motiv för att vilja gå bort från dollarn. Men de kan inte heller agera öppet. Professor Harry Flam säger att de här staterna har starka argument för att vilja dementera alla sådana här uppgifter oavsett om de är sanna eller falska.

– De har de absolut, i samma sekund som det här kommer ut på valutamarknaderna så kommer värdet på olika valutor att förändras i förhållande till varandra. Eftersom både Ryssland, Kina, Saudiarabien och andra länder sitter på stora valutareserver, bland annat på dollar, så vill de vidta egna dispositioner över valutareserven. Kanske i tysthet och successivt, innan det läcker ut på valutamarknaden, annars kan de förlora väldigt mycket pengar.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".