Nigeria: 70 döda när tankbil exploderade

I Nigeria har minst 70 personer bränts till döds i en oljeexplosion. Olyckan inträffade när en tanklastbil välte på en trafikerad landsväg.

Minst åtta andra fordon började brinna när lastbilen exploderade - däribland flera pendlarbussar som var fulla med passagerare. En av dem var en skolbuss och ett förtvivlat ögonvittne berättar för den nigerianska tidningen The Nation hur de stod och såg bussen brinna upp utan att kunna hjälpa några av barnen inuti. Andra ögonvittnen berättar om förkolnade kroppar utspridda på vägen, omöjliga att identifiera.

Det var när tankbilen försökte ta sig förbi ett djupt hål i den dåligt underhållna vägen som den fastnade och sedan välte. En polis som befann sig i närheten sköt ett varningsskott i luften för att inte fler fordon skulle närma sig och för att hindra förbipasserande att komma för att samla in något av den läckande bensinen, en vanlig scen vid tankerolyckor i Nigeria. Enligt vissa uppgifter var det när polismannen avlossade sin pistol som lastbilen exploderade och förvandlade vägen till ett eldhav.

En lokal tjänsteman ansvarig för vägsäkerhet sa till journalister på plats att olyckan berodde på vägens dåliga skick och varnade för fler olyckor av samma orsak. Nigerias president hade som ett av sina vallöften att göra något åt de dåliga vägarna i landet, som skördar mängder av dödsoffer varje månad.

Gråtande ögonvittnen till den senaste olyckan försökte hindra bärgningsbilar att forsla bort de utbrända fordonen medan de skrek att vraken borde ligga kvar som ett bevis för hur myndigheterna i landet struntar i hur så vardagliga problem som dåliga vägar drabbar människor.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".