Ghezali på väg till Sverige

Uppdaterad: 18:54
Alla de svenskar som har suttit gripna i Pakistan har släppts fria, enligt UD. Sällskapet har under dagen varit på väg till Sverige med flyg. Vid 17-tiden landade de på Kastrup i Köpenhamn.

Utrikesdepartementets chef för pressenheten, Cecilia Juhlin, bekräftar att de har lämnat Pakistan.

– De släpptes i dag på morgonen och reste hem ifrån Islamabad vid tiotiden svensk. Därmed är det konsulära ärendet avslutat för vår del.

Finns det några åtaganden från svensk sida vad det gäller att undersöka eventuella brott, och följa upp det?

– Jag kan inte kommentera vad vi har haft för dialog med Pakistan, men de är frisläppta och reser hem som fira svenska medborgare. Vi har följt dem till flygplatsen i Islamabad och därmed upphör vårt ansvar.

Enligt Cecilia Julin betalas deras hemresa inte med skattemedel. Utrikesdepartementet uppger alltså att ärendet nu är avslutat för deras del.

Mehdi Ghezalis advokat Anton Strand tolkar frisläppandet som att Pakistan nu inte har några anklagelser.

– Pakistanska myndigheter har redan tidigare indikerat att de inte har några misstankar om någon allvarliga brottslighet. Frisläppandet ligger ju i linje med det. Det enda som har varit återstående mot Mehdi Ghezali har ju varit en eventuell visumförseelse.

Att svensk säkerhetspolis nu skulle intressera sig för de frisläppta svenskarna, till följd av att det tidigare har funnits brottsmisstankar i Pakistan mot två av dem, vill Säpos presstalesman Patrik Peter inte kommentera.

Han säger till Ekot att ärendet har varit en konsulär fråga och därmed legat på utrikesdepartementet.

Gösta Hultén, som var ordförande för Guantánamogruppen som arbetade för att få Mehdi Gezali fri när han satt fängslad på Guantánamo mellan 2002 och 2004, anser att frisläppandet av svenskarna visar deras oskuld.

– Jag tror att han har suttit oskyldigt på Guantánamo i två och ett halvt år, torterad. Jag tror inte att pakistansk polis skulle släppa Mehdi Ghezali om det fanns misstankar om terrorism.

Så han är ingen terrorist?

– Nej uppenbarligen inte, säger Gösta Hultén.

Magnus Norell, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tycker inte att det är så konstigt att pakistanska myndigheter reagerade och blev misstänksamma med tanke på vilken väg Mehdi Gezali och de andra svenskarna valde för att ta sig in i landet.

– Det är en kanal som fler en dem har använt för att ta sig in i Pakistan, för vidarebefordran till antingen Fateh eller Afghanistan eller Kashmir eller så. Det är inte helt ovanligt att folk har kommit in i Pakistan den vägen, säger Magnus Norell.

Vad har det varit för typ av människor?

– Islamister, talar jag nu om, alltså folk som tar sig in illegalt i Pakistan för att antingen ansluta sig till några av de här jihadist-grupperna eller till talibaner i Afghanistan eller Pakistan.

Så det är inte så konstigt att de får misstankar mot sig?

– Nej naturligtvis inte.

Vad tror du kommer att hända med de här svenskarna som har blivit släppta nu när de kommer hem?

– Jag tror inte att det kommer att hända så mycket. Jag kan inte riktigt se vad som skulle kunna hända. De har ju inte så vitt någon vet begått något brott i Sverige, så jag har svårt att se att man skulle kunna göra något speciellt, säger forskaren Magnus Norell.

Utrikesminister Carl Bildt låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill kommentera att svenskarna släppts. Enligt Bildt är det ett konsulärt ärende som nu är avslutat.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".