Vart femte fall av sexuella övergrepp som begåtts av tonåringar utreds inte av socialtjänsten. Foto: Sandra Qvist /Scanpix.

"Fler unga borde utredas för sexbrott"

Det finns för få insatser för unga sexualbrottslingar, säger en chef på Socialstyrelsen. Vid sidan av polisens utredningar ska också socialtjänsten utreda misstänkta förövare, men det sker inte alltid.

– En orsak kan vara att man faktiskt inte vet hur man ska jobba med unga sexualbrottslingar. Man kan tycka att det här är en fråga som kanske ska hanteras av hälso- och sjukvården, att det är frågan om en behandling därför att det är ungdomar som kan ha en psykisk störning eller kankse en diagnos av något slag.

För att kunna jobba tillsammans måste man väl ändå utreda ärendet?

– Ja, det är klart. Det måste man ju göra.

Socialtjänsten inleder ingen utredning eller gör någon åtgärd i var femte fall där unga misstänks för sexualbrott, enligt P1:s program Generation Z:s granskning.

Tessan var 16 år när hon i vintras utsattes för våldtäkt.

–  Jag sa att inte ville. Jag stoppade honom och sa nej, jag vill inte mer. Då drog han mig i håret och sa: ”Jo, älskling fem minuter till”.

I vissa fall anger handläggarna att orsaken till att man inte har utrett misstankarna om sexbrott är att familjen eller den misstänkte helt enkelt inte vill, visar Generation Z:s granskning.

– Det låter som en märklig anledning. Man kan inleda utredning oavsett familjens samtycke om man tycker att det är nödvändigt för att gå in med insatser, säger Mary Nilson, chef för individ-och familjeenheten på Socialstyrelsen.

Att socialtjänsten låter bli att utreda sexbrott bland unga är inget nytt. För snart tio år sedan gjorde Socialstyrelsen en undersökning som redan då visade att socialtjänsten inte utredde en femtedel av fallen.

Ingenting har hänt sedan dess och misstankar om sexbrott borde leda till att fler ungdomar utreds, menar Mary Nilsson.

– Det borde vara något mer än 80 procent eftersom det är ett väldigt allvarligt brott som de misstänks för.

Ylva Bogegård
ylva.bogegård@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".