Avvecklingen av tysk kärnkraft avbryts

I Tyskland prövas kärnkraftens framtid igen. Kärnkraftavvecklingen ska avbrytas. Detaljerna arbetas nu fram i regeringsförhandlingarna mellan de borgerliga partierna som vann valet för två veckor sedan.

Målet är klart, säger en av förhandlarna, kristdemokraten Günther Oettinger.

– Vi vill ha bort begränsningen för atomkraftverkens livslängd. På så sätt blir tysk elproduktion mindre beroende av utlandet, säger Günther Oettinger, en av energiförhandlarna i de samtal om de kommande fyra årens regeringspolitik som pågår i Berlin just nu mellan kristdemokrater och liberaler.

Lagen om att kärnkraften ska avvecklas i Tyskland har funnits sedan 2002. Den kom till under Gerhard Schröders rödgröna styre.

Enligt lagen får varje reaktor drivas 32 år och för var och en finns en övre gräns för hur mycket el den får producera. 2022 skulle den sista reaktorn vara stängd.

Än så länge har inget verk kommit fram till den röda linjen. Det var nu det skulle ske. Under den kommande mandatperioden skulle sju av 17 reaktorer tas ur drift, enligt lagen.

Nu blir det inte av. De borgerliga har länge sagt att de vill avbryta avvecklingen. Efter valet kan de nu sätta makt bakom orden.

Det som var tvärsäker borgerlig atomretorik för några år sedan låter dock annorlunda nu. Det är inte säkert att alla de 17 reaktorerna kan drivas vidare.

Ett förslag i regeringsförhandlingarna är att endast de verk som har rustats till modernaste säkerhetsnivå får drivas vidare.

Kristdemokraterna, som också vill numera vill framstå som ett grönt parti, säger gång på gång att kärnkraften är en parentes som ska klara energiförsörjningen till dess att de förnybara energikällorna kan ta över.

Ett förslag är också att kärnkraftbolagens vinster av förlängda drifttider ska beskattas hårdare och att pengarna ska gå till alternativ energiutbyggnad.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".