Applåder i Zürich från sex utrikesministrar efter avtalen mellan Turkiet och Armenien. Foto: Partick B. Kraemer/Scanpix.

Turkiet och Armenien når avtal - till slut

Turkiet och Armenien slöt under kvällen avtal om att upprätta diplomatiska förbindelser och att öppna den stängda gränsen mellan länderna.

Avtalet som de båda ländernas utrikesministrar skrev på väntas också bli godkända av respektive parlament.

Ceremonin, där avtalen skrevs på, fick skjutas upp tre timmar till följd av oenighet på båda sidor om formuleringar i de uttalanden som skulle göras. USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som fanns på plats i Zürich, ryckte in som medlare för att rädda avtalet.

– Det fanns invändningar från båda sidor, sade hon efteråt, och lovade att USA ska göra allt för att bygga vidare på den milstolpe som de båda länderna passerat genom avtalen.

Efteråt höll Armeniens president Serzj Sarkisian tal till nationen och beskrev då avtalen som oundvikliga.

Men avtalet har mött motstånd. I fredags demonstrerade 10 000 armenier i Jerevan under plakat med texter som "Inga eftergifter för turkarna".

Genom uppgörelsen sätts punkt för en nära hundra år gammal konflikt mellan länderna som grundar sig bland annat på massakrerna på armenier i osmanska riket på 1910-talet. Armenierna kräver ett erkännande om folkmord, något som Turkiet vägrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".