Den tekniska utvecklingen har lett till att det blivit enklare för "amatörer" att förfalska. Arkivfoto: Claudio Bresciani/Scanpix.

"Glada amatörer" förfalskar sedlar

Trots att antalet falska svenska sedlar som upptäcks har minskat de senaste åren kommer det varje år in omkring 2 000 sådana sedlar till Statens kriminaltekniska laboratorium SKL.

Michael Johansson, sedelspecialist på SKL i Linköping säger, till TT att det oftast är 50-kronors och 20-kronorssedlar man får in. De valörerna kontrolleras sämre av mottagaren och därför är de mer utsatta för förfalskningar, säger Johansson.

Men internationellt sett är den svenska valutan liten och därför riktar de professionella förfalskarligorna in sig mer på amerikanska dollar, euro, kinesiska yuan och i viss mån brittiska pund, säger Michael Johansson på SKL.

Det är den tekniska utvecklingen av hemdatorer, scanners, skrivare och bildbehandlingsprogram som har gjort det betydligt enklare för "de glada amatörerna", säger Johansson.

– Förr krävdes yrkeskunskap och avancerad, dyr utrustning. Då var kanske en handfull människor i Sverige kapabla att producera något bildmässigt bedrägligt. Nu handlar det om knapptryckarkunskap - kan du trycka på en knapp kan du åstadkomma en bildmässigt bedräglig förfalskning.

Johansson påpekar dock att risken för upptäckt är stor och att lagstiftningen är sträng. Grov penningförfalskning kan ge åtta års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".