Attacken mot militärhögvarteret är "genant" för Pakistan, rapporterar SR:s korrespondent i landet. Foto: Scanpix.
Efter gisslandramat

Hot om nya attacker i Pakistan

I Pakistan har säkerhetsstyrkor nu återtagit kontrollen över landets militärhögkvarter efter ett nästan dygnslångt gisslanddrama.

Terrorattacken var riktad rakt mot Pakistans maktcentrum, landets militärhögkvarter i staden Rawalpindi. I 22 timmar pågick dramat. När allt var över frågade sig många hur extremisterna lyckades komma så nära den militärledning som just nu förbereder en storoffensiv mot radikala islamister i Waziristan-regionen.

Attacken är genant för armén, Pakistans mäktigaste institution, och illustrerar samtidigt ett växande terrorhot från al Qaida-allierade talibaner och andra extremistgrupper.

Det var en grupp på åtta personer som sköt sig förbi första entrén till Pakistans militärhögkvarter, iklädda militäruniformer. En general och en överstelöjtnant var bland dem som sköts ihjäl, jämte sex andra soldater. 

Ett 20-tal personer togs sedan som gisslan, men tidigt i morse fritogs gisslan av kommandosoldater. Åtta extremister dödades, liksom tre i gisslan. 

Militären säger att en terrorist fångades levande, svårt skadad, och att han kan vara samma person som planerade en terrorattack mot Sri Lankas cricketlandslag i våras.

Oroande för myndigheterna är att en del av extremisterna inte bara verkar komma från de traditionellt laglösa klanområdena i norra Pakistan, utan också från folkrikaste provinsen Punjab.

Bara senaste veckan har självmordsbombare attackerat ett FN-kontor i Islamabad och en marknad i staden Peshawar; talibanerna hotar med fler attacker mot myndigheterna, säkerhetsstyrkor och mot utlänningar.

Experter tror att terrorvågen just nu mot Pakistans storstäder dels är hämnd för att en viktig talibanledare dödades i somras, dels en varning inför regeringens planerade storoffensiv mot extremister i Waziristan.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Efter attacken mot den pakistanska arméns högkvarter säger den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton i ett uttalande i dag att USA inte är oroat över att Pakistans kärnvapen skulle kunna falla i orätta händer.

Vid en presskonferens i London i dag tillsammans med den brittiske utrikesministern David Milliband sa Clinton att hon är övertygad om att Pakistans regering har kontroll över sina kärnvapen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".