Ambulanser vid platsen för attentatet, militärhögkvarteret i Rawalpindi. Foto: Scanpix.

General dödades i attacken i Pakistan

I Pakistan säger inrikesministern att en väntad militäroffensiv mot regionen Waziristan är nära förestående. Detta efter det senaste terrordådet som riktade sig mot landets militärhögkvarter.

En general var bland dödsoffren som begravdes i dag efter terrordramat vid Pakistans militärhögkvarter i staden Rawalpindi. Det var en attack som visar att extremister med band till talibaner och al Qaida fortfarande har kapacitet för blodiga terrordåd; detta var den tredje stora attacken i Pakistan på en vecka.

Sammanlagt dog minst 19 människor när nio attentatsmän iklädda militäruniformer lyckades ta sig förbi första grinden utanför högkvarteret, där hela Pakistans militärledning sitter. De sköt omrking sig och tog även gisslan.

En av angriparna överlevde när kommandosoldater sändes in tidig i morse och han vårdas på sjukhus. Inrikesminister Rehman Malik säger att förövarna

var pakistanska talibaner och att attacken, som varade i nästan ett dygn, bara stärkt regeringens beslut att inom kort starta en stor offensiv mot extremister som nu kontrollerar stora delar av Waziristan, en region vid afghanska gränsen.

I London sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton att den senaste attacken visar att extremister alltmera hotar pakistanska statens auktoritet. Men hon sa att det inte finns några bevis på att de är på väg att ta över landet.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".