Säpo mötte Ghezali på flygplatsen

Sent i går kväll kom de fyra svenskar som har suttit fängslade i Pakistan till Arlanda. De möttes där av personal från Säpo som gärna ville tala med dem.

Mehdi Ghezalis advokat Peter Althin har nu pratat med sin klient och säger att Ghezali mår hyggligt.

– Jag hade bara en fråga till honom och det var hur han mådde, och han mådde hyggligt. Det tror jag väl är den bästa rubriken man kan sätta på det. Sedan kom vi överens om att vi träffas i den kommande veckan. Jag vill inte plåga honom med en massa frågor just nu med tanke på att han har suttit frihetsberövad under ett stort antal veckor och haft en lång flygresa, säger Peter Althin.

Det var den 28 augusti som de fyra svenskarna greps i Pakistan, två män, en kvinna och ett litet barn. Enligt Ekots uppgifter greps de då utan giltiga visum.

De ska ha förhörts av Pakistans underrättelsetjänst och misstänktes för samröre med extremister i Waziristan, ett område som är hemvist för många av de terrorister som nu härjar i regionen.

I går fick alltså alla fyra lämna landet. Advokat Peter Althin ska träffa sin klient Mehdi Ghezali nu i veckan och vill veta om de har delgivits någon misstanke om terrorism.

– Om de nu är så att han inte har delgivits misstanke om terrorism, att han skulle vara terrorist eller spion eller så, är det tveksamt, för att inte säga oacceptabelt, att man pekar ut någon av de här svenskarna med den rubriken, så att säga. Jag är också intresserad av att veta, om han vill berätta det, om det finns några garantier eller överenskommelser som han känner till att det har ingåtts mellan Pakistan och Sverige, säger Peter Althin.

Enligt Peter Althin var det Ghezalis familj som betalade hans flygbiljett hem. Kvinnan och barnets biljetter ska ha betalats av kvinnans mamma, som skriver om fallet på sin blogg.

Sent i gårkväll landade de fyra på Arlanda norr om Stockholm. De möttes av Säkerhetspolisen, Säpo, i en bil precis bredvid planet. Säpo talade också med de fyra, berättar presstalesman Patrik Peter.

– Vi mötte upp de som kom från Pakistan och frågade om de skulle kunna tänka sig att prata med oss. Sedan höll vi ett samtal med dem. Syftet med det samtalet var att vi ville höra vad som hände och få deras bild av det som har skett. Det är oerhört viktigt att betona att det är ingen förundersökning som pågår. De har åkt hem som fria svenska medborgare. Uppenbarligen är det så att den pakistanska myndigheten har avskrivit brottsmisstankarna. Så ligger det till, säger Patrik Peter på Säpo.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".