Turkiets premiärminister Erdogan vill att Armenien ska ge upp ockuperad mark till Azerbajdzjan. Foto: Jason DeCrow/Scanpix.
Armenien - Turkiet

Avtalet hotas efter nytt turkiskt utspel

Efter gårdagens historiska ceremoni där Turkiet och Armenien tog ett steg på vägen mot att normalisera sina relationer gjorde den turkiske premiärministern i dag ett utspel som kastar tvivel över hela processen.

Från armeniskt håll har det ännu inte kommit några officiella reaktioner. I Armeniens huvudstad Jerevan har det idag synts små protestaktioner mot gårdagens uppgörelse med Turkiet men gatubilden domineras helt av en jättelik gatufest utan några politiska inslag.

Ingen här verkar särskilt medveten om att Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan under en partikongress i Ankara i dag sa att landet inte kan närma sig Armenien om inte armenierna ger upp land som de har ockuperat från Azerbajdzjan.

Erdogan syftade på den frusna konflikten i Nagorno-Karabach som efter 15 års vapenvila fortfarande saknar en fredsuppgörelse.

I Armenien har den politiska ledningen varit noga med att frågan om att öppna gränsen till Turkiet inte ska kopplas till förhandlingarna med Azerbajdzjan om Nagorno-Karabach.

En av de tusentals människor som har kommit för att delta i dagens gatufest i armeniska Jerevan är 16-årige Ashot som inte förstår varför de olika uppgörelserna ska blandas ihop.

– Vi ger aldrig upp Nagorno-Karabach, inte till azerbajdzjanerna, inte till turkarna, inte till någon, säger Ashot.

Just den inställningen i Armenien kan göra att processen mot normalisering av relationen med Turkiet stannar av eller till och med helt går om intet.

De båda ländernas parlament ska nu godkänna protokollet länderna emellan och frågan är om Turkiet kommer att låta ärendet bli liggande i väntan på framsteg i samtalen om Nagorno-Karabach.

Samtidigt finns det bedömare som tror att Erdogans utspel i Ankara idag var ett gest inför hemmaopinionen och inte betyder så mycket för processen i stort.

I Armenien finns det många som har stora förhoppningar om vad öppnandet av gränsen mot Turkiet skulle innebära. 16-årige Ashot är en av dem.

– Jag tror att vår ekonomi skulle bli bättre. Jag tror att det blir jättebra, säger Ashot.

Fredrik Wadström, Jerevan
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".