1 av 2
Många väljer att inte tvätta sina jeans, trots hälsoriskerna. Foto: Anna-Karin Ivarsson/SR.
2 av 2
Professor Åke Bergman

Otvättade jeans kan framkalla allergier

Trots att textilier innehåller kemikalier uppmanar många jeanstillverkare och återförsäljare sina kunder att inte tvätta jeansen förrän tidigast efter ett halvår.

Enligt tillverkarna håller jeansen passformen bättre och slits snyggare om de inte tvättas. Bland studenterna på Stockholms universitet är det inte svårt att hitta otvättade jeans.

– De här jeansen har jag aldrig tvättat.

Hur gamla är de?

– Ett år gamla.

– 150, 160 dagar kanske man använder dem utan att tvätta.

– Jag köpte de här i juni och jag har inte tvättat dem sedan dess.

– Det är ett par mörka jeans och jag känner att framförallt för att färgen ska hålla kvar bättre har jag valt att inte tvätta dem.

Du har heller aldrig tvättat dina jeans, eller?

– Nej, det har jag inte.

Hur gamla är de?

– De är två år tror jag.

För slitningens och passformens skull ska man enligt jeanstillverkarna vänta med första tvätten i ett halvår. I stället kan man hänga ut jeansen på vädring eller frysa in dem.

Åke Bergman som är professor i miljökemi på Stockholms universitet säger att alla nya textilier innehåller kemikalier och dem ska man utsätta kroppen för så lite som möjligt.

– Jag vill lyfta fram det här med allergier. Varje sak vi lägger till som är ett tillägg kan innebära en lite ökad risk. En känslig person reagerar på det och då är det väldigt dumt att ta den risken. Jag skulle definitivt rekommendera att tvätta först, säger Åke Bergman.

Kemikalieinspektionen har samma rekommendation som Åke Bergman, alltså tvätta först.

Myndigheten ska snart göra egna analyser av jeans och följa upp den jeansundersökning som SVT:s konsumentprogram Plus gjorde för en tid sedan. Då hittades ett förbjudet allergiframkallande medel mot mögel i jeans, dimetylfumarat.

I en klädbutik i Stockholm jobbar Nicklas Schedin och han har hittills inte hört om någon jeanskund som har blivit allergisk av att ha otvättade jeans.

– Nej, men jag har väl fått erfara själv att jag har fått ett och annat utslag men det skulle nog vara att man får en finne på benet eller att man är ofräsch helt enkelt, mer än att det är kemikaliska problem eller gifter. Det har jag faktiskt aldrig erfarit.

Men du har fått utslag på benen för att det blev för snuskigt helt enkelt?

– Ja, jag gissar på det. Absolut, säger Nicklas Schedin som säljer jeans i butik i Stockholm

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Exempel på jeanstillverkares och återförsäljares skötselråd:

  • "Use your dry jeans as much as possible before the first wash. Six months is a good start."
  • "Vi pratar väldigt mycket om att vänta 6 månader innan man tvättar sina jeans, detta gäller dock bara otvättade jeans så kallade "Dry" jeans."
  • "En del jeans tål inte tvätt! Mörkblå, otvättade jeans, eller jeans i så kallad raw denim, ska du helst inte tvätta - eller tvätta så sällan som möjligt. Raw denim blir nämligen snyggare om du använder dem och 'går in' dem i minst 6 månader."
  • "Jag brukar alltid rekommendera att använda jeansen så länge som möjligt innan du tvättar dem."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".