Korruption alltjämt problem i Rumänien

Korruptionen har inte minskat i Rumänien. Lagarna finns, men problemet är att de inte efterlevs, visar en ny rapport från den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International.

Rapportförfattarna är besvikna på EU, som inte längre trycker på Rumänien för att det ska bli öppnare och mindre korrupt.

– Före EU anslutningen i januari 2007 var trycket från EU på Rumänien för att verkligen införa reformer mycket större. Nu har vi mycket mindre tryck på den rumänska regeringen. Det saknas inte metoder och lagar för att bekämpa korruptionen. Problemet är att de inte används på rätt sätt, säger Julia Cospanaru, biträdande programdirektör vid Transparency International i Bukarest.

Organisationen kartlägger korruption och öppenhet i olika länder. Rumänien fick en rad krav på sig när landet blev EU medlemsstat för snart tre år sedan.

De första två åren gick det framåt med en rad nya institutioner som skulle bekämpa korruptionen.

Korruptionen går från minsta muta till den statliga doktorn till ministrar som lägger ut feta byggkontrakt på sina vänner istället för att ha ett öppet anbudsförfarande.

Den ger rättsosäkerhet där domare utsätts för påtryckningar från både staten och ekonomiska intressen.

Det senaste året har utvecklingen i Rumänien gått bakåt, hävdar Cospanaru. Kritiken som hennes organisation framfört har skapat problem också för Transparency.

Krångel med registrering och påståenden om ekonomiska oegentligheter har drabbat Transparency International i Rumänien.

– Vi säger helt enkelt att det inte förekom några förbättringar det senaste året. Det gäller flera områden i samhället, men framförallt stora svårigheter inom statliga kontrollinstanserna. Att landet är i ekonomisk och politisk kris har inte gjort det bättre, säger Cospanau.

Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".