Transportsektorn ser ljust på framtiden

Transportföretagen i Sverige går mot en ny vår nu under hösten, enligt Transportindikatorn, branschorganisationen Transportgruppens temperaturmätare på aktiviteten i transportnäringen.

På logistik- och transportföretaget Transfargo säger platschefen Jörgen Magnusson att kunderna har strömmat till i allt tätare takt den senaste tiden.

– För vår del ser vi positivt. Vi har väl alltid sett det här som en övergående fas. Vi tror och vi ser att det är på väg att vända, säger Jörgen Magnusson.

Hos Transfargo i Norsborg utanför Stockholm ilar truckarna omkring i hög fart. Marknaden för transporter har tinat upp betydligt från det bottenfrusna läge som var för ett år sedan.

Transportindikatorn, som speglar transporföretagens syn på utvecklingen både när det gäller det egna företag och branschen som helhet, är positiv för första gången sedan april förra året.

Närmare hälften av de 250 företag som ingår i mätningen tror att deras omsättning kommer att öka under de kommande tre månaderna.

Peter Jeppsson, vd för branschorganisationen Transportgruppen, vill dock inte blåsa faran över ännu för transportföretagen.

– Det här är inte ett tecken på att det går jättebra i transportsektorn utan det är ett tecken på att man börjar få näsan ovanför vattenytan. Det kan fortfarande komma ett bakslag också, det får man komma ihåg. Man kan inte ropa hej riktigt ännu. Det finns fortfarande en del faktorer som gör att det finns en risk för bakslag, säger Peter Jeppsson.

Peter Jeppsson säger att många av hans medlemsföretag fortfarande har det väldigt tufft. Hos en hel del rederier ekar fartygens lastrum tomma och för flygbolagen är det kris. Flera lastbilsåkerier har gått i konkurs.

Trots tecknen på ljusning visar Transportindikatorn att de företag i branschen som räknar med personalneddragningar är fler än de som planerar för nyanställningar.

På Transfargo ligger nyrekryteringar långt bort, säger Jörgen Magnusson.

– Inte i första läget, nej.

Varför inte det?

– Vi har anpassat personalstyrkan bra. Vi har inte gjort några uppsägningar av fast anställd personal. Däremot har de som har haft möjlighet och vilja att till exempel gå ner på deltid har fått göra det. Det här har gör att vi har kvar all personal med kompetens och lätt kan växla upp igen när tempot ökar, säger Jörgen Magnusson, platschef på Transfargo.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".