Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner togs på sängen av krisen

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 10.56
Stefan Ackerby på SKL. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Nio av tio kommuner i Sverige har sett hur den egna budgeten har spruckit i år. I en enkät om kommunernas ekonomi som Ekot har gjort, visar det sig att många kommuner var alltför optimistiska när de beslutade om årets budget.

Mjölby kommun i Östergötland är en av de kommuner som på kort tid har gått från överskott till underskott i ekonomin.

– Det här är givetvis inte bra, men som alla känner till har vi ju en finanskris. Det beror ju på att vi har fått för lite skatteintäkter helt enkelt, därför ser det ut som det gör just nu, 2009, säger Monika Gideskog (M), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby.

Vad tänkte ni när ni såg att det skulle bli ett underskott 2009?

– Att vi måste bli kostnadsmedvetna. Alla måste bli det, säger Monika Gideskog.

Mjölby hade ett överskott i ekonomin på tio miljoner kronor 2008. Men det har svängt snabbt. I år ser det ut att bli ett minus på 1,4 miljoner kronor, trots att kommunen dragit in drygt tolv miljoner kronor på försäljning av tomter. Men Mjölby kommun är inte ensam om att ha drabbats av finanskrisen, lågkonjunkturen och stigande arbetslösheten.

I Ekots enkät, som besvarats av nästan 75 procent av landets 290 kommuner, säger hela 94 procent att årets budget visat sig vara alltför optimistisk. I många fall sprack budgeten redan några månader efter att den klubbats av kommunfullmäktige.

Förutom fallande skatteintäkter sitter kommunerna ofta fast i kostnader som är svåra att påverka på kort sikt. Det kan handla om svåra beslut om personalnedskärningar för att få ekonomin att gå ihop.

Stefan Ackerby, som är biträdande chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, tror ändå att det ljusnar något under nästa år, mycket beroende på att regeringen nyligen lovat ett tillskott på sju extra miljarder till kommunerna.

– Jag tror att det blir färre som redovisar underskott 2010 än vad det var 2009, säger Stefan Ackerby.

Vad får dig att tro det?

– Det är de här tillskotten, och att man i budgeten för 2010 vet om att det ser ut som det gör. Det gjorde man till stor del inte inför 2009, där vi reviderade ner under resans gång. Det gör ju att man nu anpassar sig, anpassar sina kostnader till lägre intäkter, säger han.

– Vad som kan vara positivt med ett sådant här stålbad, det är ju att man kanske kan få lite bättre fart på den typen av åtgärder som kan leda till en mer effektiv verksamhet på sikt, säger Stefan Ackerby på Sveriges Kommuner och Landsting.


Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Research:
Victoria Gaunitz

victoria.gaunitz@sr.se

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".