Ett par av Moskvas väljare. Foto: Pavel Golovkin/Scanpix.

Oppositionen utslagen i ryska lokalval

Röstsammanräkningen från lokalvalen i Ryssland är nästan klar och visar upp en överlägsen seger för Putins parti Enade Ryssland. Men oppositionen protesterar och hävdar att det förekom omfattande valfusk.

Lokalvalen genomfördes i nästan samtliga Rysslands 83 regioner och i princip överallt segrade partiet Enade Ryssland, som leds av premiärminister Vladimir Putin; någon opposition att tala om finns inte längre.

Även i Moskva, där oppositionspartierna tidigare varit starka, blev det storslam för Enade Ryssland. Valet är en kombination av parti- och personval och Enade Ryssland fick 66 procent i partivalet och vann samtliga personvalsmandat.

Det enda andra parti som kommer in i fullmäktige är kommunisterna, Rysslands kommunistiska parti. Liberala Jabloko klarade inte sjuprocentspärren.

Enligt oppositionen har det varit öppet valfusk - inte så mycket fiffel med röstande och rösträkning - utan till exempel genom att den har förhindrats gå ut med sin valpropaganda. Mängder med oppositionskandidater har också vägrats att ställa upp, med hänvisning till små teknikaliteter.

Liberala Jabloko protesterar; samma sak gör kommunisterna men också det helt Kreml-lojala Rättvisa Ryssland.

Vanliga ryska medborgare verkar hålla med. En undersökning från ett ledande opinionsinstitut säger att en stor majoritet av befolkningen anser att fördelningen av fullmäktigeplatser är bestämd redan på förhand av myndigheterna. Inte konstigt då att valdeltagandet blev lågt, bara cirka 30 procent.

Men röstresultatet kan inte bara förklaras med eventuellt valfusk. Oppositionspartierna och framförallt de liberala har haft notoriskt svårt att formulera en politik som appellerar till vanliga väljare. Och Enade Ryssland ses som någon form av garant för fortsatt stabilitet och bättre ekonomi.

Lokalvalet får också ses som ett nederlag för president Dmitrij Medvedev, som pläderat för ett öppnare politisk system och som sagt att Enade Ryssland ska få hårdare konkurrens.

När det gäller det viktiga valet i Moskva säger en talesperson vid presidentkansliet att man haft svårt att övertyga de lokala myndigheterna att genomföra ett hederligt val.

Ett uttalande som mest av allt visar att presidenten fortfarande har en svag ställning i den ryska maktstrukturen.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".