Med på försäljningslistan. Foto: Michel Spingler/Scanpix.

Statliga tillgångar säljs ut i Storbritannien

Uppdaterad: 18:20
Den brittiska regeringen tänker sälja ut statliga tillgångar för omkring 180 miljarder kronor. Syftet är att förbättra de dåliga brittiska statsfinanserna utan att behöva spara alltför mycket. I ett tal i dag sa premiärminister Gordon Brown att det är nödvändigt att satsa framåt för att komma ur  krisen och göra Storbritannien konkurrenskraftigt.

Den brittiska regeringen vill bland annat sälja järnvägsförbindelsen under Engelska kanalen, en vägtunnel under Themsen, en vadslagningsfirma och statens andel i Urenco, som säljer utrustning för anrikning av uran till kärnkraftsindustrin.

Under en 2-årsperiod hoppas regeringen få in 180 miljarder kronor.

Det kan ju tyckas mycket, men samtidigt går den brittiska staten back just nu med över 2 000 miljarder kronor per år. Och att det här budgetunderskottet ska halveras under fyra år är regeringens mål.

Men i en debatt under eftermiddagen i underhuset visade det sig att det bara är 56 av de 180 miljarder som Gordon Brown pratade om som kan användas till att betala av på statsskulden.

Resten, 124 miljarder kronor, är försäljningar som ska göras inom motsvarigheten till den kommunala ekonomin och de pengarna från försäljningarna kan också de lokala myndigheterna fritt förfoga över.

Inför parlamentsvalet nästa vår är det budgetunderskottet som är den stora frågan.

Det största oppositionspartet, de konservativa, är mer inne på att spara i den offentliga sektorn och har kritiserat Labourregeingen för att den satsat för mycket pengar på olika bankstödspaket och stimulansåtgärder för att mildra effekten av den ekonomiska krisen.

I dag är de konservativa inte direkt kritiska till regeringens planer på att sälja statliga tillgånger men säger att det ändå måste till kraftiga besparingar.

Direkt kritiskt till utförsäljningsplanerna är däremot det andra stora oppositionspartiet Liberaldemokraterna. Partiets ekonomiske talesman Vince Cable säger till BBC att det nu under en lågkonjunktur är fel tidpunkt att sälja eftersom regeringen kommer få för dåligt betalt.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".