Swedbank hotar dra ned i Lettland

Om den lettiska regeringen inför ett tak för hur mycket låntagare ska behöva betala tillbaka på sina huslån kan Swedbank komma att dra ned på verksamheten i Lettland. Banken hävdar att det skulle bryta mot EU:s lagstiftning.

– Vi är ytterst förvånade över att det här förslaget över huvud taget har kommit fram, säger Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Swedbanks förvåning kommer sig dels av att lagen är tänkt att gälla retroaktivt, dels av att den bryter mot rättstraditionen att man skall hålla ingångna avtal.

Tanken är att ingen som tagit ett bostadslån skall behöva betala tillbaka mer än bostadens marknadsvärde. Och eftersom marknadsvärdet på fastigheter har sjunkit med upp till 70 procent sedan det var som högst är det mycket pengar som låntagarna slipper betala och bankerna aldrig kommer att få in.

Orsaken till att Lettlands regering kommer med ett sådant här drastiskt förslag är förstås den ekonomiska kris som har drabbat landet.

Swedbank protesterar nu mot de här planerna med ett hot att dra ner på verksamheten i Lettland. Man kommer inte att lämna landet, men det blir svårt att ge bostadslån i fortsättningen, säger Thomas Backteman.

– För vår del innebär det att vi får svårare att låna ut till lettiska kunder när de ska köpa fastigheter. Vi kan bara belåna väldigt begränsad del av fastigheternas värde.

Och era kreditförluster - vad skulle det innebära för dem?

– Än så länge är det här inte något särskilt allvarligt för banken och nu har ju lettiska fastigheter fallit med upp till sjuttio procent, så det är svårt att se att de kommer att falla ytterligare i den magnituden. Så totalt sett, med den stock vi har, är det ingen stor fråga för oss. Men det kommer att bli en större fråga i framtiden, säger Thomas Backteman.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".