Jeans i långa rader. Foto: Elizabeth Dalziel/Scanpix.

Ingen vits att frysa in smutsiga jeans

För att behålla färg och passform på jeans uppmanar många affärer sina kunder att vädra jeansen eller stoppa in dem i frysen i stället för att tvätta dem. Men den som följer rådet riskerar att bli allergisk eftersom textilier innehåller kemikalier.

Minst ett halvår ska man vänta med att tvätta sina nya mörka jeans som inte redan har en tvättning. Det rådet ger många jeanstillverkare och affärer sina kunder för att byxorna ska forma sig efter kroppen och få en äkta slitning. I stället kan man vädra jeansen eller lägga dem i frysen.

Men att frysa in jeansen är helt meningslöst eftersom det inte dödar några bakterier, enligt rikshygiensköterskan Kerstin Mannerquist. 

– Om man är ute efter att ha ihjäl bakterier genom att lägga dem i frysen så är det helt meningslöst eftersom inga bakterier dör i frysen. Det kan jag inte förstå. Det måste de sluta säga, om det är bakterierna de är ute efter.

Kan det vara bra på nåt sätt?

– Jag kan inte över huvud taget se att det skulle finnas någon vettig idé att lägga byxorna i frysen.

Att vädra jeansen kan vara mer effektivt om man vill att alla bakterier ska bort, säger Kerstin Mannerquist.

– Det kan det väl vara. Alla bakterier försvinner ju förr eller senare. Men jag tycker att det verkar lite småläbbigt att inte tvätta byxor på ett halvår.

I en jeansbutik i centrala Stockholm ligger jeans i alla möjliga nyanser och slitningar i höga travar på hyllorna. Och Camilla Brändström som jobbar i butiken brukar tipsa om att frysa in jeansen.

Men hon att det handlar mer om att döda dålig lukt än bakterier. Och hon kommer att fortsätta tipsa sina kunder om frysen.

– Det är väl inte mest för bakteriernas skull man gör det utan för lukten som man vill bli av med litegrann. Jag kommer att fortsätta med det.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".