Fälldes i dag utanför Eksjö..

Kalvarna ska skjutas i första hand

I södra Sverige startar älgjakten i dag. Enligt Jägareförbundet väntas fler älgare skjutas i år än tidigare. Och framför allt är det kalvar som bör skjutas för att inte älgstammen ska bli för stor i landet.

– Det är nödvändigt i många områden och framför allt är det jätteviktigt att vi fäller årskalv, för det är det som gör tillväxten i stammen. Tappar man avskjutning av årskalv växer de in som vuxna djur till nästa år och då får vi en för hög vinterstam. Det tål inte skogsbruket som det är nu, säger ordföranden i Nässjö jaktvårdskrets i Småland, Kjell Mohlin.

Dagens första byte, en 4-5 månader gammal älgkalv körs upp här på ladugårdsbacken vid Norra Råsa gård utanför Eksjö på det småländska höglandet.

– Det här var en av fem kalvar som vi ska fälla här på området. Sedan har vi, utöver det, två vuxna. Vi kommer att inrikta oss på att fälla en tjur och ett hondjur, säger Kjell Mohlin.

Enligt Svenska Jägareförbundet fälldes 83 500 älgar under förra årets älgjakt och i år väntas den siffran öka.

Älgobservationer och avskjutningsstatistik visar att älgarna har blivit fler, framförallt i södra Sverige.

– Lokalt kan det vara så att det är ont om älg och då kan det vara, typ, sådana här trafikolyckor, järnväg, som tar på de produktiva hondjuren. Framför allt järnvägen kan ju, snövintrar, ställa till det riktigt med de här produktiva djuren. Försvinner det flera hondjur i samma älgolycka på järnvägen blir det ju naturligtvis lite tomt på det ställe. Men i det stora hela är det nog så att älgstammen är på gång upp och på många ställen ska det definitivt inte bli fler älgar, anser Kjell Mohlin.

I norra Sverige startade älgjakten för en dryg månad sedan och i och med dagens startskott i södra landsdelen väntas omkring 300 000 jägare ge sig ut i skogen de närmaste dagarna.

För jägaren Mattias Lyrén så handlar älgjakten inte bara om att träffa älgar.

– Det är ju mycket socialt att jaga. Det är naturupplevelser, träffa vänner. Man träffar inte det här gänget i andra sammanhang. Det är något man ser fram mot, det är ganska mycket glädje, säger Mattias Lyrén.

Jimmy Karlsson, Jönköping
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".