Enligt vårdgarantin ska ingen behöva vänta mer än 90 dagar på operation. Foto:Bertil Ericson/Scanpix.
DAGS ATT FÖRDELA KÖMILJARDEN

Vårdköer krymper fast lika många väntar

I många landsting ser det nu ut som om vårdköerna krymper, i alla fall på papperet. Men i verkligheten kan det handla om att de köande delats upp på flera köer.

Att landstingen gör så beror på att de vill ha del av pengar från den så kallade kömiljarden, pengar som regeringen snart fördelar.

Landstingen har frågat patienter som väntat länge på specialistvård om de vill stå kvar i kö vid det lokala sjukhuset, eller söka vård någon annanstans.

De som valt att stå kvar har då flyttats från kön för de som väntat mer än 90 dagar, till kön för frivilligt väntande. Patienterna kan också flyttats till frivilligkön av andra skäl eftersom landstingen tolkar reglerna olika.

Socialminister Göran Hägglund är fundersam över verkligheten bakom statistiken.

– Skulle det vara så att det här är någonting som är ett resultat av att landstingen på något sätt försöker påverka patienter att vänta på vård, då är det ett bekymmer.

I exempelvis Skåne så är det en mycket större andel som står i kön för frivilligt väntande och väldigt låg andel som väntat mer än 90 dagar. I andra län är det kanske inte några alls som står i kön för frivilligt väntande. Blir det då inte svårt att jämföra mellan olika landsting och fördela pengar mellan dem?

– Jo, därför är det ju väldigt centralt att vi kan gå till botten med vad det här är tecken på, säger Göran Hägglund.

Vårdgarantin innebär bland annat att ingen ska behöva vänta mer än 90 dagar på att få träffa en läkare inom specialistvården och därefter 90 dagar på operation.

För att ett landsting ska få del av kömiljarden som regeringen snart fördelar så får högst 20 procent av patienterna vänta mer än 90 dagar på besök eller behandling.

Andelen som väntat mer än 90 dagar på operation i hela landet gick ner från 25 procent vid årsskiftet till 21 procent vid halvårsskiftet och för besök från 26 procent till 20.

Men samtidigt ökade andelen frivilligt väntande, från 15 procent till 29 procent för operationer och från nio procent till 20 för besök.

Jämfört med för ett år sedan står i dag totalt sett ungefär lika många i köerna till specialistvården. Om man lägger ihop grupperna som väntat mer än 90 dagar och frivilligt väntande, så är den också nästan lika stor.

Frågan är om man då kan säga att väntetiderna och köerna kortats, som Göran Hägglund tidigare gjort.

– Vi kan säga att produktiviteten har ökat och att man i landstingen nu har ett väldigt mycket tydligare fokus på att åtgärda väntetiderna, säger Göran Hägglund.

Men kan man säga att köerna har kortats?

– Man kan säga att kömiljarden har lett till att vi har fått fokus på de här frågorna. Utan kömiljarden så hade fler människor stått i långa köer, säger socialminister Göran Hägglund.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".