Folkhälsorapporten

"Högutbildade och friska flyttar härifrån"

Det är stora skillnader i folkhälsa mellan olika områden i landet. Det visar en ny folkhälsorapport, där man bland annat har jämfört alkoholvanor, fysisk aktivitet och rökvanor.

En av de kommuner som ligger sämst till när det gäller folkhälsan är Gullspång. Kommunalrådet Carina Gullberg tror att utflyttningen är en del av förklaringen till ohälsan.

– Vi är ju en kommun där många yngre flyttar ut. Rent generellt flyttar de ut med en högre utbildningsnivå än de som bor kvar, de flyttar ut med ett högre hälsotal. Kvar bor vi som kanske är lite skruttiga och stötta i kanten. Och det påverkar en liten kommun väldigt mycket, säger Carina Gullberg.

I folkhälsorapporten är många siffror röda för Gullspång: ovanligt hög andel med fetma, många fall av lungcancer, hög andel rökare och dålig tandhälsa.

Gullspångs siffror ser inte bra ut, tycker Johan Jonsson, folkhälsochef i Västra Götaland.

– Jag är ganska oroad naturligtvis. Och Gullspång är inte alldeles ensamma här, utan det finns en del andra som också sticker ut, säger han.

Rapporten från Socialstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut och Sveriges kommuner och landsting visar att folkhälsan varierar kraftigt mellan kommunerna, landstingen och regionerna.

– Det ser mycket olika ut, vad man än tittar på, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

– Hur man än skär data, så ser man stora ojämlikheter, både geografiskt, när det gäller ålder, när det gäller kön och när det gäller utbildningsnivå. Utbildningsnivå är en väldigt tydlig indikator på ojämlikhet, säger han.

Allra störst är skillnaden i folkhälsa mellan hög- och lågutbildade. Lågutbildade drabbas oftare av hjärtinfarkt och diabetes, och barn till lågutbildade drabbas oftare av allergier och astma.

Lars-Erik Holm på Socialstyrelsen tycker att sjukvården måste börja jobba mer med levnadsvanor, för att kunna förbättra folkhälsan.

– Går man till en kirurg, så ska väl kirurgen fråga "röker du?". Går man till sin diabetesläkare ska man inte bara prata om maten, utan fråga "hur mycket röker du, hur mycket alkohol dricker du, rör du på dig?". Det gäller inte bara enstaka specialiteter. Vården i sin helhet måste bli mycket mer hälsoinriktad, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Stina Banck, SR Skaraborg
stina.banck@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".