Elevhälsa drabbas när alla ska vaccineras

En stor del av den ordinarie verksamheten kommer att få stå tillbaka när skolhälsovården nu sätter i gång att vaccinera elever mot den så kallade svininfluensan.

I många skolor kommer eleverna ha svårt att kunna komma i kontakt med skolhälsovården och det kan få stora konsekvenser för enskilda elever, befarar skolläkaren Lars-Urban Lindström.

– Barnen har ju ett behov. Ett par månader för ett barn som mår dåligt kan betyda väldigt mycket.

Lars-Urban Lindström är skolläkare för ett gymnasium och 15 grundskolor i tre landsortskommuner i Västmanland. En inte helt ovanlig arbetssituation på landsbygden.

Vaccinationen kommer att ta flera månader, säger han och syftar inte minst på resorna mellan skolorna.

Dessutom finns flera osäkerhetsfaktorer. Lars-Urban Lindström vet ännu inte när han får vaccinet och inte heller hur många barn som kommer att ha med sig det nödvändiga medgivandet från föräldrarna.

Men säkert är att under tiden som vaccinationerna pågår så kommer hälsokontroller, andra vaccinationer och inte minst de åtgärdsprogram som planeras för elever med problem och där skolhälsovården deltar, att skjutas på framtiden.

Det är ett dilemma som han delar med flera kollegor runt om i landet som Ekot talat med.

För trots att vaccinationerna bara kommer att ske under en begränsad tid så kan den minskade möjligheten till daglig kontakt ändå få konsekvenser, befarar Barbro Lönnkvist som är medicinskt ansvarig sjuksköterska för grundskolan i Botkyrka kommun söder om Stockholm.

– Man kanske missar saker som man skulle och uppfattat och identifierat när man har satt sig ner och pratat med barnet. Det kan vara småsaker men sedan kan det ju vara stora saker bakom de här småsakerna som inte upptäcks förrän barnet har kommit ett antal gånger och vågar berätta vad det egentligen handlar om, säger Barbro Lönnkvist.

Förvisso har landstingen tilldelats en miljard kronor för svininfluensavaccineringen. Men hos exempelvis Lars-Urban Lindström i Västmanland kommer de pengarna inte skolhälsovården till del.

Han hade gärna sett att vaccinationerna skötts på ett annat sätt.

Man kanske skulle ha organiserat det på kvällstid. Kanske erbjudit dem som har kunskapen att gå ut och arbeta extra eller lagt det på ett lite annat sätt så att vi hade haft en möjlighet att bedriva vår verksamhet under den här tiden, säger Lars-Urban Lindström.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".