Enklare Saab-bilar kan göras i Kina medan de lyxigare fordonen görs i Sverige. Foto: Eric J. Shelton/Scanpix.

"Saabtillverkning i Kina och Trollhättan"

Lyxiga Saabmodeller som tillverkas i Trollhättan och mera folkliga Saab-bilar som tillverkas i Kina. Så kan Saabs Automobils framtid se tror Tony Fang, docent vid Stockholms Universitet, som studerat Beijing Automotive som är på väg att köpa in sig i Saabs nya ägargrupp.

– Jag menar att produktion kommer ske både i Sverige och i Kina. Det kan också handla om att forskning och utveckling, FOU, som kommer att läggas både här och i Kina.

Det kineiska företaget Bejing Automotive vill ju gå in som delägare i Koenigsegg Group som planerar att köpa Saab Automobile. Om det blir så kan både produktion och forskning och utveckling komma att finnas både i Sverige och i Kina.

Det tror Tony Fang, som själv är född i Kina, och som nu forskar bland annat om gränsöverskridande affärsverksamheter. Han tror att mindre lyxiga Saabbilar, men bilar som innehåller morgondagens teknik, skulle kunna utvecklas och byggas i Kina i framtiden.

Samtidigt skulle Trollhättan behålla tillverkning och utveckling av de större och dyrare modellerna.

Men det som kinesiska företag framför allt saknar och måste lära sig mer om är hur man styr en organisation med global verksamhet. Och just därför är Saab intressant, säger Tony Fang.

Han tror att kinesiska företagsledare är ute efter mer än bara teknologi.

– Jag skulle tro att kineser inte bara är ute efter teknologi, utan också nätverk såsom underleverantörsnätverk, internationellt försäljningsnätverk och den kompetens som finns i hela organisationen, säger säger Tony Fang, docent vid Stockholms Universitet.

Catarina Friskman i samarbete med Sveriges Radio Väst
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".