Grekisk polis griper somaliska flyktingar i centrala Aten i juli. Foto: Scanpix.
RAPPORT FRÅN HUMAN RIGHTS WATCH

Kritik mot Greklands flyktinghantering

Uppdaterad: 15:30
Grekland får återigen hård kritik för sin behandling av flyktingar som kommer till landet. I dag, tisdag, presenterar människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport om det organisationen anser vara olagliga avvisningar och missförhållanden den senaste tiden.

Human Rights Watch uppmanar nu EU att göra mer, också Sverige som ordförandeland.

Flera flyktingar berättar om hur de varit instängda i trånga stinkande celler med möss och kackerlackor, hur de måste dela smutsiga madrasser med varandra och hur de inte tillåtits gå ut alls.

Human Rights Watch har intervjuat 16 personer som greps vid stora razzior i somras på öar i Grekland.

Simone Troller, författare till rapporten, säger att hon är bekymrad över hur grekisk polis skickat hundratals människor, bland annat personer från Afghanistan och Pakistan, till läger i norra Grekland.

Därifrån har de på nätterna i hemlighet förts till Turkiet och lämnats där för att sändas tillbaka till sina hemländer, berättar hon.

Det finns ingen säkerhet längre. Människor kan bli gripna när som helst, var som helst i Grekland och i hemlighet skickade ut ur landet utan någon prövning, säger hon.

Den olagliga hanteringen har nått en ny nivå, enligt Human Rights Watch som anser att EU hittills misslyckats med att göra något åt situationen och alltför stilla ser på hur Grekland bryter mot EU-lagstiftning och internationell rätt.

Simone Troller uppmanar nu både EU-kommissionen och Sverige som ordförandeland i EU att sätta stor press på Greklands nya regering till förändringar.

Sverige borde använda sin position att pressa Grekland att genast reformera sin asylhantering och att rätta till missförhållandena, anser hon och säger att om det ändå inte sker förändringar bör Sverige stötta EU-kommissionen att dra Grekland inför domstol.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".