FN-chefen vill att Gazarapport behandlas

FN:s människorättsråd, UNHCR, bör återuppta behandlingen av den så kallade Goldstonerapporten. Det anser FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon, enligt hans kansli.

Beskedet är kontroversiellt eftersom Israel har reagerat starkt mot Goldstonerapporten efter Gazakriget i vintras, trots att den kritiserar båda sidor för krigsbrott.

När utrikesminister Carl Bildt i förra veckan sa till Ekot att rapporten är både trovärdig och seriös ville Israels vice utrikesminister ta hem landets Sverigeambassadör.

Enligt FN-chefens kansli träffade Ban Ki Moon i helgen den palestinska presidenten Mahmud Abbas, som ska ha föreslagit att debatten om Goldstonerapporten i UNHCR:s råd ska återupptas.

Abbas stödde UNHCRs beslut i förra veckan att senarelägga debatten, men fick utstå häftig kritik från palestinier och länder i arabvärlden. Det hette då att han hade givit efter för påtryckningar från USA och Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".