FN får kritik efter militäroperation

I östra Kongo avlöser den ena militäroperationen den andra. Den här gången kritiseras FN för sitt stöd för en militäroperation som syftar till att driva ut de rwandiska huturebeller som flydde till Kongo efter folkmordet i Rwanda för 15 år sedan.

Operationen, kallad Kimia 2, är starkt kritiserad bland folk i Södra Kivuprovinsen i östra Kongo.

– Att driva hutu-rebellerna tillbaka till Rwanda är bra men eftersom vi inte får något militärt skydd kommer rebellerna tillbaka och bränner ner våra byar, säger bychefen Wimba Shungu som nu lever som flykting i provinshuvudstaden Bukavu.

Missnöjet med den FN-stödda militäroperationen Kimia 2 är stort. Kimia betyder fred, men har inneburit terror för byborna, eller som FN:s platschef Aliou Sène säger, operationen har en svaghet.

– Den kongolesiska armén har befriat många byar, och splittrat grupperingar, men har lämnat efter sig ett vakuum, eftersom militären inte stannar för att garantera bybornas säkerhet. Därför har rebellerna kunnat återvända.

Den kongolesiska armén är en blandning av olika milisgrupper som saknar förtroende hos den krigströtta befolkningen.

De som satt sitt hopp till FN-styrkan, Monuc, har blivit besvikna. FN befinner sig i en rävsax. Istället för att skydda befolkningen stödjer man Kimia 2 med knappt 4 000 man, och får finna sig i att bli kritiserat.

– FN har inte fått ett konsekvent uppdrag, med tillräcklig mycket soldater för att skydda befolkningen, säger Aliou Sène. Det är den kongolesiska arméns uppdrag. Vi verkar under en suverän regering.

Margareta Svensson, Bukavu, östra Kongo Kinshasa
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".