1 av 3
Ole von Uexkull, chef för stiftelsen, vid utdelningen av Right Livelihood-priserna. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 3
René Ngongo
3 av 3
Catherine Hamlin

Fyra får Right Livelihood-priser

Uppdaterad: 12:00
Årets Right Livelihood-pris delas av tre personer från tre världsdelar. De har kämpat för Kongos regnskogar, verkat globalt för fred och arbetat med förlossningsskadade kvinnor i Etiopien. Årets hederspris går till en regeringskritisk genetiker från Kanada.

René Ngongo får priset för sin kamp för regnskogarna i hemlandet Kongo-Kinshasa. Ngongo har hotats under sitt arbete med att dokumentera skogsskövling och olaglig gruvbrytning - fakta som FN:s säkerhetsråd senare kunde ta del av.

– Han började på 1990-talet med att hjälpa befolkningen att uveckla lantbrukstekniker som inte kräver att man bränner ner skogen utan lärde dem hur man kan jobba med skogen. Men det är helt klart att han fått allvarliga hot och vi hoppas att priset kommer att ge honom skydd, säger Ole von Uexkull, chef för stiftelsen som delar ut priset.

Alyn Ware från Nya Zeeland har arbetat länge för fred och mot kärnvapen och har bland annat varit koordinator inom FN på 1990-talet. Alyn Ware verkar för en global kärnvapenkonvention och har även utbildat inom skolorna.

Australiskan Catherine Hamlin är gynekolog och har i 50 år varit verksam som förlossningsläkare i Etiopien där hon var först med att minimera unga kvinnors skador efter långdragna förlossningar. Hon har även utbildat många läkare i andra länder.

De tre pristagarna får ta emot 50 000 euro vardera.

Genetikern David Suzuki från Kanada får årets hederspris. Han är en känd radio- och tv-personlighet som kritiserat den kanadensiska regeringen för att den skrivit på Kyoto-avtalet, men inte följer det.

Priset delas i år ut för 30:e gången och överlämnas vid en ceremoni i riksdagen den 4 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".