Armenien-Turkiet

Gammal konflikt hotar försoningsprocess

Konflikten om Nagorno-Karabach kan komma att påverka försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet. Armeniens parlament kommer inte att godkänna det protokoll som reglerar närmandet till Turkiet, förrän det turkiska parlamentet har sagt ja till uppgörelsen.

Turkiet har gjort flera utspel de senaste dagarna, och nu är det oklart hur mycket processen kan påverkas av en helt annan konflikt i regionen. Det gäller Nagorno-Karabach.

Det är över 20 år sedan som gatuprotester i den armeniska huvudstaden Jerevan ledde fram till kriget i Nagorno-Karabach. Nu vill Turkiet att Armenien träffar en uppgörelse med turkarnas nära allierade Azerbajdzjan för att lösa konflikten, innan den turkisk-armeniska gränsen kan öppnas.

30 000 människor dog i kriget i Nagorno-Karabach och flera hundratusen tvingades på flykt. Enklaven kontrolleras i dag av den armeniska sidan.

I Armeniens huvudstad Jerevan har oppositionens gatuprotester mot ett närmande till Turkiet tillfälligt upphört men nya demonstrationer planeras senare i veckan.

Att Armenien skulle ge upp den ockuperade buffertzonen och återlämna Nagorno-Karabach till Azerbajdzjan är det ingen som tror i Jerevan.

Den politiska experten Tigran Mkrtchyan på den internationella tankesmedjan European Stability Initiative säger att Armenien kan tänka sig en paketlösning med flera komponenter när det gäller Nagorno-Karabach. Det stora problemet gäller områdets status.

– Hela problemet handlar om vilken status Nagorno-Karabach ska ha. För armenierna är det otänkbart att området ska tillhöra Azerbajdzjan, säger Tigran Mkrtchyan i Jerevan.

Däremot är den armeniska sidan beredd att diskutera återvändandet av flyktingar och återlämnandet av vissa ockuperade områden, säger Mkrtchyan.

Han är kritisk till att Turkiet tycks knyta frågan om Nagorno-Karabach så hårt till förhandlingarna om de turkisk-armeniska relationerna.

– De här villkoren från Turkiets sida kan döda båda förhandlingsprocesserna, säger Tigran Mkrtchyan på tankesmedjan European Stability Initiative.


Fredrik Wadström, Jerevan
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".