Omfattande internetstopp ska utredas

Uppdaterad: 13:00
Delar av internet fungerade inte i går kväll. För de flesta gick det inte att komma in på svenska hemsidor eller skicka e-post där adressen slutade med .se.

– Det var ett programmeringsfel som inte upptäcktes i de olika testomgångarna som vi gör. Det ledde till att alla adresser slutade två gånger med .se, så då blir det sr.se.se (i fallet Sveriges Radio), säger Danny Aerts, vd för stiftelsen .SE. 

Betyder det att det var ett handhavandefel, att en person gjorde fel?

– Ja, det var den mänskliga faktorn, som oftast är det mest kritiska. Det var inget systemfel.

Felet innebar att nästan ingen kunde gå in på svenska hemsidor som slutar med adressen .se, för att läsa på sjukvårdsupplysningen eller betala räkningarna till banken, till exempel. E-post med .se-adressen fungerade inte heller.

Programmeringsfelet inträffade under ett planerat underhåll vid 22-tiden i går kväll. Det upptäcktes och rättades till på 20 minuter.

Men för allmänheten fungerade inte nätet okej förrän leverantörerna uppdaterat sina filer, vilket tog olika lång tid.

Danny Aerts säger att stiftelsen .SE nu ska låta göra en extern utredning av vad som hände.

– Det är förstås jätteallvarligt. Det är första gången på tio år som det har hänt. Så det här får egentligen inte hända. Det är jätteallvarligt, säger Danny Aerts.

Post- och Telestyrelsen, PTS, är tillsynsmyndighet över att stiftelsen .SE följer toppdomänlagen. Den ska nu utreda omfattningen och hur .SE agerat, innan den gör en bedömning.

Det är vanligt med internetavbrott på grund av olika fel hos leverantörerna.

Christoffer Karsberg, enhetschef på nätsäkerhetsavdelningen, säger att det här felet är speciellt.

– Det är en principiellt viktig händelse för att .SE-fuktionen är en samhällsviktig funktion. Och alla sajter som slutar på .se är beroende av den funktionen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".