Allt går kanske inte åt. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

En influensaspruta ska vara nog

Uppdaterad: 13:49
Experter bedömer att det räcker med en dos av vaccinet mot svininfluensan, i stället för de två doser som man tidigare trott. Det betyder att Sverige och många andra länder får miljontals doser vaccin över.

När vaccinet mot den så kallade svininfluensan godkändes räknade de ansvariga myndigheterna med att varje person skulle behöva två doser av vaccinet för att få ett fullgott skydd mot influensan.

Men enligt EU:s hälsokommissionär uppger nu alla tre läkemedelsbolag som tillverkar vaccin att det räcker med en dos per person - och vaccinexperter på Världshälsoorganisationen WHO håller med.

Sverige har köpt in två doser till hela befolkningen och nu blir det alltså miljontals vaccindoser över.

Men först ska EU:s läkemedelsmyndighet Emea ta ställning till de nya uppgifterna. Och om beslutet inom EU blir att det räcker med en dos kan Sverige och andra EU-länder sälja eller donera överblivet vaccin till andra länder, både inom EU och i övriga världen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer WHO att distribuera överblivna doser till länder som inte haft möjlighet att köpa in vaccin tidigare. Där ska framför allt vårdpersonal vaccineras.

Sverige har också möjlighet att sätta in antivirala läkemedel för personer som arbetar inom samhällsviktiga funktioner. Det gäller främst sjukvården och omsorgen, enligt Anneli Bergholm Söder på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I dag bedöms spridningen av influensan i Sverige som måttlig till låg, men om läget förändras innan vaccineringen genomförts, så finns det beredskap att sätta in antivirala läkemedel, sa Anneli Bergholm Söder på regeringens pressträff om influensan i dag.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".