Reinfeldt tror på bättre kommunekonomi

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas att kommunernas ekonomi ska bli bättre än vad de tror just nu. Som Ekot har rapporterat väntas en stor del av regeringens extra pengar till kommunerna gå åt till ökade socialbidrag.

Mycket av de pengar som regeringen lovat landets kommuner för att rädda jobben, vården, skolan och omsorgen ser i stället ut att gå åt till ökade socialbidrag. Det visar Ekots enkät till kommunerna.

– Sista ordet är nog inte sagt. Det sker ju nu en förbättring av offentliga finanser, som vi har kunnat redovisa från i våras till nu, och som är mycket kraftig, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Rimligen så kommer detta med viss eftersläpning också att börja synas i kommuner och landsting. Den som hävdar att de exakt vet hur finanserna kommer att se ut i varenda kommun 2010, det är orimligt. Därför att det måste följas av hur mycket förbättring vi nu ser av samhällsekonomin. Och till det kommer ju mycket kraftiga påspädningar som vi gör av statsbidrag, inte minst för 2010, säger Fredrik Reinfeldt.

För några veckor sedan lovade regeringen att öka statsbidragen till kommunerna med sju miljarder kronor för nästa år, plus tre miljarder kronor till landstingen.

Ändå räknar många kommuner med underskott. Det framgår av Ekots enkät till kommunerna.

Mer än hälften av de kommuner som svarat på enkäten säger att extrapengarna i första hand ska gå till ekonomiskt bistånd, det vill säga främst försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette förr.

Socialminister Göran Hägglund påpekar även han att det är osäkert hur kommunernas ekonomi blir i slutänden.

– Det här är rörlig materia. Vi ser ju hur sifferunderlaget förändras allt eftersom, och regeringen följer naturligtvis det här väldigt noga. Men det är viktigt att komma ihåg att när vi är i den ekonomiska nedgång som vi nu ser, som ju är unik sedan krisen på 30-talet, så är det klart att det också får konsekvenser för kommunerna. Vi kommer inte att gå oberörda igenom detta, säger Göran Hägglund.

När du säger att ni är medvetna och tittar på utvecklingen, tror du att det kan bli ännu mer pengar till kommunerna från regeringens sida, kanske i vår?

– Det vore naturligtvis oklokt att i det här läget komma med några sådana förutsägelser, utan vi följer utvecklingen vidare, säger socialminister Göran Hägglund.


Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".