Utvisade sätts i häkten trots skarp kritik

Personer som ska utvisas från Sverige sätts fortfarande i häkte på obestämd tid. Detta trots att Sverige fått upprepad internationell kritik från bland annat Europarådets tortyrkommitté.

Under årets första sex månader placerades 128 personer som skulle utvisas i häkten. Att Sverige placerar utvisningshotade som inte är dömda för brott i häkten har flera gånger lett till internationell kritik.

Senast efter en inspektion i somras upprepade Europarådets tortyrkommitté att det här bör upphöra helt. Men undet årets första halvår placerades alltså 128 personer som väntade på utvisning i svenska häkten, enligt siffror som Migrationsverket tagit fram åt Dagens Nyheter.

Inom kriminalvården ifrågasätts nu om häktena är rätt plats för utvisningshotade.

– Det här ska ju vara människor som utgör ett säkerhetsproblem för förvaret eller förvarspersonalen eller övriga som finns i ett förvar, inte att de själva har ett somatiskt eller psykiatriskt omvårdnadsbehov.

– Men det blir i flera fall så att det är det som är skälet, alltså att de är en fara för sig själva gör att de placeras i kriminalvården. Det menar vi inte är de särskilda skäl som lagstiftaren har tänkt sig, säger Mats Edsgården som är revisor i Kriminalvården.

– Det är ingen bra lösning, men det är det alternativ som står till buds för oss just nu. Det är en politisk fråga, säger Niclas Axelsson, förvarsexpert på Migrationsverket.

Men migrationsminister Tobias Billström hänvisar till en statlig utredning som tittar på frågan och ska presentera ett förslag nästa sommar. Något besked om att det ska upphöra helt, så som Europarådets tortyrkommité vill, det kan han inte.

– Vi kan inte skygga undan från det faktum att när människor ska utvisas ifrån Sverige så måste vi ha sådana rutiner att människor inte kan skada sig själv eller andra. Och om det innebär häktesplaceringar så måste vi också använda den typen av instrument.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".