Swedbank

Små aktieägare missade nyemission

Swedbank lyckades med sin nyemission och får in 15 miljarder kronor i nytt friskt kapital. Men många små aktieägare missade nyemissionen och förlorade därmed pengar.

100 000 av Swedbanks små aktieägare missade att utnyttja sina teckningsrätter i nyemissionen. De förlorade därmed totalt 150 miljoner kronor, eller i genomsnitt 1 500 kronor per person.

– Det är en för stor andel som inte har utnyttjat den möjlighet som har funnits att antingen teckna, eller sälja sina teckningsrätter, säger Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman, som är självkritisk.

– Men det är samtidigt viktigt att konstatera att två tredjedelar av alla direktregistrerade aktieägare har gjort ett aktivt val genom att antingen teckna nya aktier, eller sälja sina rätter, säger han.

Varför har ni inte nått fram till alla?

– Man kan fråga sig om det är möjligt att nå fram till alla. Man kan naturligtvis ägna sig åt att kommunicera ännu aktivare, direkt med aktieägarna, man kan tänka sig att annonsera mer än vad vi har gjort, och på andra sätt försöka komma till tals med sina ägare. Men vi tycker att vi har gjort allt som har funnits i vår makt för att försöka komma till tals med ägarna.

Men du måste väl ändå erkänna att varningstexterna på cigarettpaket i Sverige är väsentligt större än de varningstexter som ni har gått ut med?

– Jag tycker faktiskt inte det. Om du tittar på våra annonser och du tittar på vår informationsbroschyr, så har vi redan på första sidan varit väldigt tydliga med att kommunicera det faktum att det gäller att göra ett aktivt val. Det har ju varit vårt huvudintresse, att säkerställa att ägarna faktiskt gör ett aktivt val, säger Thomas Backteman på Swedbank.


Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".