inför valet 2010

Arbetsgrupper ska ta fram valmanifest

De borgerliga partierna tillsätter nu tio arbetsgrupper som ska ta fram förslag till partiernas gemensamma valmanifest inför valet om knappt ett år. Partierna tillsatte arbetsgrupper även inför förra valet, men den här gången ska grupperna titta på fler sakområden.

– Vi vill göra det här på ett sätt så att det verkligen arbetar igenom områder och förbereder oss, och kan väga av vad vi tror oss ha råd med i nästa mandatperiod. Det kommer också att handla väldigt mycket om att ansvarsfullt avväga detta, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Precis som förra gången ska olika grupper titta på exempelvis utbildningspolitik, sjukvård och rättsfrågor. Men nytt för i år är arbetsgrupper om familjepolitik, jämställdhet, miljö och kultur och idrott.

– Vi tycker att det finns anledning att fördjupa oss också på de här områdena gemensamt. Det är ju så att genom arbetsgrupperna så får vi möjlighet till en varudeklaration till väljarna som ska ta ställning i valet, om vad vi vill åstadkomma om vi får förtroendet, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Partiledarna kommer till slut sätta ihop valmanifest efter att de valt ut förslag från arbetsgrupperna. Klart är att de får diskutera en rad känsliga frågor där partierna spretar i dag, exempelvis värnskatten som Folkpartiet vill slopa vilket Moderaterna är mer tveksamma till och arbetsrätten där Centern vill ha rejäla förändringar till skillnad från Moderaterna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".