Emil Boc under dagens förtroendeomröstning där hans regering föll. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix.

Rumäniens regering har röstats bort

Uppdaterad: 16:53
Rumänien har inte någon regering. En överväldigande majoritet i parlamentet, 258 mot 176, röstade för en misstroendeförklaring i parlamentet i dag. Det är första gången sedan Rumänien blev fritt från kommunistdiktaturen 1989 som parlamentet röstat bort en regering.

Minoritetsregeringen under Emil Boc klarade inte ens en månad. Med 258 röster mot 176 röstade parlamentet i en misstroendeförklaring ut regeringen Boc. Det är inte troligt att en ny stabil regering kommer bildas före presidentvalet som hålls 22 november.

Timmarna efter beslutet i parlamentet var det upprörda tongångar i rumänsk tv. Inringande tittare grät och grälade på politiker som de inte kan lita på.

Misstroendet handlar om ett åtstramningsprogram för att få ett lån från Internationella valutafonden, IMF.

Särskilt irriterade är statligt anställda, som ska få sina låga löner frysta och pensionärer som kommer tvingas jobba fram till 65 års ålder mot dagens 58 för kvinnor och 63 för män.

Men kraven innebär också sänkta pensioner för vissa som i dag får mer, som poliser och domare. Och att statsanställda ska ta tio dagars ledighet utan lön.

Kraven från IMF handlar också om att hålla inflationen under 5,5 procent och om att centralbankens valutareserv inte går under två miljarder euro.

Rumänien är hårt drabbat av den globala finanskrisen, efter några år med god tillväxt. Men framförallt beror krisen på brist på politiker med tydliga ideologier.

Förtroendet för politiker är rekordlågt i Rumänien efter en rad fall där politiker utnyttjat sin position för egen ekonomisk vinning.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".