Diskuterade Iran-sanktionerna. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix.

Hårdare Iran-sanktioner inte aktuella

USA:s utrikesminister Hillary Clinton är överens med Ryssland om att det just nu inte behövs några skärpta sanktioner mot Iran. Det var det officiella beskedet under Clintons besök i Moskva, efter ett möte med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

– Omvärldens tryck på Iran har effekt och det är inte aktuellt att införa några hårdare sanktioner, sa Hillary Clinton efter mötet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Och Lavrov instämde och sa att att utökade sanktioner just nu skulle vara kontraproduktiva.

Annars spekulerades det i att Ryssland skulle ta ytterligare ett steg mot att öka trycket mot Iran, som misstänks för att eventuellt vilja skaffa sig kärnvapen.

Nyligen beslöt president Obama att avbryta planerna på ett fast missilförsvar i Europa och inofficiellt har amerikanska talesmän sagt att de nu förväntade sig ett ryskt Iran-initiativ i utbyte. Men åtminstone officiellt är Rysslands linje oförändrad.

Bägge ministrarna underströk att det diplomatiska spåret måste fortsätta.

Det är första gången som Hillary Clinton är i Moskva i egenskap av amerikansk utrikesminister och intrycket efter samtalen är att relationerna mellan de båda länderna har förbättrats markant.

Clinton och Lavrov sa bland annat att de gjort stora framsteg när det gäller att arbeta fram ett nytt nedrustningsavtal; det ska vara klart i början av december. I Moskva träffar Hillary Clinton också Rysslands president, Dmitrij Medvedev.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".