Vaccination mot svininfluensan. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Svenskt beslut om vaccindoser dröjer

Det räcker med en dos av vaccinet mot svininfluensan för att få ett bra skydd, enligt uppgifter från vaccintillverkare och världshälsoorganisationen WHO. Men svenska myndigheter har ännu inte bestämt hur många doser varje person ska få.

Tidigare har man sagt att det behövs två doser för att få ett bra skydd mot influensan. Men nu kan det alltså räcka med en.

– Det våra expertmyndigheter säger är att det inte är tillräckligt många studier för att man ska kunna fatta beslut på de här grunderna. Så vi avvaktar tills vi har fler och ytterligare studier, för att fatta ett bra och grundläggande beslut, som grundas på vetenskapliga fakta, säger folkhälsominister Maria Larsson.

När vaccinet mot den så kallade svininfluensan godkändes, räknade de ansvariga myndigheterna med att varje person skulle behöva två doser av vaccinet.

Men enligt vaccintillverkarna och vaccinexperter på världshälsoorganisationen WHO verkar det räcka med en dos, åtminstone för vuxna, friska personer. Barn och de som tillhör riskgrupper verkar ändå behöva två doser.

Uppgifterna om att en vaccindos bör räcka för de flesta, ändrar inte vaccinationskampanjen i Sverige, åtminstone inte ännu. Det säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

– Som det ser ut i dag ska man följa den vaccinationsstrategi som finns på plats. Och den innebär just nu att nu erbjuds vård- och omsorgspersonal en dos, och folk som tillhör de medicinska riskgrupperna erbjuds en dos inom de närmaste veckorna. Sedan kommer också resten av befolkningen att erbjudas en dos, säger Anders Tegnell.

– När vi har hunnit färdigt med allt detta, så är vi framme någonstans i november – december, och då har vi en mycket bättre information än vad vi har i dag om vi faktiskt behöver ge någon del av befolkningen ytterligare en dos. Det är ett beslut som vi ska fatta på så bra information som möjligt, och därför är det ett beslut som vi inte fattar i dag, säger han.

Sverige har köpt in två doser vaccin till alla, totalt 18 miljoner vaccindoser. Men om många klarar sig med en dos räknar Socialstyrelsen med att uppemot fem miljoner doser blir över. I så fall ska vaccinet säljas vidare, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Det är landstingen som äger vaccinet, och det lite för tidigt att svara på. Vi arbetar med frågan både inom ramen för EU-samarbetet, där kommissionen har fått ett uppdrag att titta vidare på vidareförsäljning. Vi tittar också på det ur ett nationellt perspektiv.

Men är det inom EU i första hand som vaccinet kommer att skickas, eller även utanför EU?

– Solidariteten med de länder som behöver sträcker sig naturligtvis också utanför EU, säger folkhälsominister Maria Larsson.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".