Kommunala bostadsbolag ska erbjuda jobb till unga. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Tusen lärlingsplatser skapas på byggen

Närmare 1 000 bygglärlingar ska erbjudas jobb hos kommunala bostadsbolag. Det står klart efter en överenskommelse mellan bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo, Arbetsförmedlingen, fack och arbetsgivare.

I våras gick 19-årige Daniel Svensson från Vetlanda ut byggprogrammet på gymnasiet. Han har hittills haft svårt att få tag på en lärlingsplats.

– Jag är inne på min andra runda nu och ringer varje byggföretag i Vetlanda.

Vad har du fått för svar?

– För det mesta har det varit att jag ska ringa upp om ett par veckor. Men sedan när man ringer igen så är det samma svar hela tiden.

Målgruppen är just ungdomar som avslutat en treårig gymnasieutbildning inom trä, betong eller murning och som under lärlingstiden blivit arbetslösa.

Utbildningen ska bestå av 16 veckor i klassrummet, plus en lärlingsperiod på omkring två år. Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tror att satsningen kommer att göra stor skillnad.

– De som till exempel har en snickarkompetens kommer i den här satsningen att även lära sig golv- och plattsättning, så att man får en bredare kompetens när man nu ska renovera i miljonprogramsområdena till exempel.

De närmaste åren ska miljonprogrammets bostäder renoveras, och meningen är att många av de  1 000 lärlingarna ska få sin lärlingsplats inför dessa renoveringar, och därefter fortsätta jobba.

Parallellt med Arbetsförmedlingens utbildningar uppmanar de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation, Sabo, sina medlemsföretag att kräva att byggföretagen viker ett visst antal arbetsplatser åt lärlingar när bostadsföretagen upphandlar renoveringsjobb.

Med hjälp av de nyutbildade multikompetenta byggnadsarbetarna kommer renoveringarna bli effektivare och billigare, säger Kurt Eliasson som är vd på Sabo.

– Minskar man antalet kategorier, alltså att en eller två arbetare gör fler moment, så minskar det också tiden för hela renoveringen. Vi skulle ju gärna se att det bara var två till fyra veckor, alltså en halvering tycker vi skulle vara en lämplig tid.

Och Daniel Svensson från Vetlanda är positiv till det här.

– Det låter bra. Det är ju mycket lättare att få jobb sedan också, när man kan lite av allt.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".